Kaňkování lišek provází hlasité skolení, honcování zajíců zase ovulační rituál

25. leden 2024

Kaňkování lišek a honcování zajíců, to jsou myslivecké výrazy pro období páření těchto druhů zvěře. Označení vychází z myslivecké mluvy, která je součástí mysliveckých tradic a je velmi květnatá. Vymýšleli ji naši předkové, kteří si pro spoustu identických věcí dokázali vymyslet různá pojmenování.

Pojmenování pro období páření vychází u zajíců a lišek z vnějších projevů. „U lišek, podobně jako u fen domácích psů, když samice přijde do říje, nechává za sebou na začátku říje kapky krve (u psů říkáme, že fena hárá). Když je v zimě sníh, ve stopní dráze lišky zůstávají kapky rozpité krve, jak my myslivci říkáme barvy. Tedy kaňky. Proto tomu období říkáme kaňkování,“ odhaluje Petr Koutenský z Českomoravské myslivecké jednoty.

Páření lišek také provází hlasité, daleko slyšitelné zvuky, říkáme, že liška skolí. Pokud jste viděli seriál Vraždy v Midsomeru, jakákoliv noční scéna, která se tam odehrávala, byla plná zvuků skolících lišek.“

A proč honcování zajíců? „Namlouvací a pářící rituál zajíců je v zimním období dobře viditelný. Zajíc pronásleduje zaječku prudkým během, poměrně dlouho a intenzivně se honí do kolečka po poli, pak po ní různě skáče, boxují se, dělají kotrmelce, přemety, skáčou po sobě, pak se zase honí. Je to zajímavá podívaná. U zajíců je to důležitá součást rituálu. Zajíc je druh s provokovanou ovulací a tohle chování spouští u zaječky uvolňování vajíček tak, aby mohlo dojít k oplodnění.“

Boxování a honění se po poli znamená pro zajíce důležitý rituál. Samici vyprovokuje ovulaci

Kaňkování lišek začíná koncem prosince nebo začátkem nového roku, záleží na počasí. Trvá asi měsíc a většinou končí začátkem února. Liška je březí 54 dny, liščata se tedy narodí po necelých dvou měsících od zabřeznutí. Honcování zajíců probíhá několikrát do roka (jen v zimě je z důvodu nízké vegetace dobře viditelné pro nás, pozorovatele). Poslední vrhy bývají ty srpnové. Březost u zajíců trvá 42 dny a rodí se obvykle 2 až 4 mláďata.

Spustit audio