Kakaové linecké
Pro lepší vizuální efekt a pro zajímavější chuť volíme světlou náplň.
Ingredience
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g cukru moučky
- 1-2 žloutky – podle velikosti
- citronová kůra
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- mascarpone a trochu vaječného koňaku a cukru
Postup:
- K prosáté mouce přimícháme kakao, přidáme cukr, žloutek a máslo a rychle nejprve nožem, pak rukama zpracujeme těsto. Rychle proto, aby se máslo příliš nezahřálo.
- Těsto zabalíme do mikrotenu a dáme do chladu aspoň na hodinu, ale klidně i přes noc. Pokud děláme větší dávku, odebíráme si těsto postupně.
- Těsto rozvalujeme na 2 mm, vykrájíme žádané tvary a polovině vykrojených tvarů ještě vykrojíme otvor, aby pak byla vidět náplň.
- Narovnáme na pečicí papír na plechu a dáme do středně předehřáté (!) trouby a hlídáme! Podle barvy se dopečení kakaového těsta špatně odhaduje, tak si nechte kousek světlého těsta jako testovací.
- Do mascarpone vešleháme cukr a trochu vaječného koňaku.
- Zchladlé plné tvary namažeme náplní a přiklopíme je tvary s otvorem. Necukrujeme, lépe tak vynikne kontrast tmavého těsta a světlé náplně.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.