Kakaové linecké

Pro lepší vizuální efekt a pro zajímavější chuť volíme světlou náplň.

Ingredience
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 1-2 žloutky – podle velikosti
  • citronová kůra
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • mascarpone a trochu vaječného koňaku a cukru

Postup:

  1. K prosáté mouce přimícháme kakao, přidáme cukr, žloutek a máslo a rychle nejprve nožem, pak rukama zpracujeme těsto. Rychle proto, aby se máslo příliš nezahřálo.
  2. Těsto zabalíme do mikrotenu a dáme do chladu aspoň na hodinu, ale klidně i přes noc. Pokud děláme větší dávku, odebíráme si těsto postupně.
  3. Těsto rozvalujeme na 2 mm, vykrájíme žádané tvary a polovině vykrojených tvarů ještě vykrojíme otvor, aby pak byla vidět náplň.
  4. Narovnáme na pečicí papír na plechu a dáme do středně předehřáté (!) trouby a hlídáme! Podle barvy se dopečení kakaového těsta špatně odhaduje, tak si nechte kousek světlého těsta jako testovací.
  5. Do mascarpone vešleháme cukr a trochu vaječného koňaku.
  6. Zchladlé plné tvary namažeme náplní a přiklopíme je tvary s otvorem. Necukrujeme, lépe tak vynikne kontrast tmavého těsta a světlé náplně.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.