Kakaové linecké

Pro lepší vizuální efekt a pro zajímavější chuť volíme světlou náplň.

Ingredience
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 1-2 žloutky – podle velikosti
  • citronová kůra
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • mascarpone a trochu vaječného koňaku a cukru

Postup:

  1. K prosáté mouce přimícháme kakao, přidáme cukr, žloutek a máslo a rychle nejprve nožem, pak rukama zpracujeme těsto. Rychle proto, aby se máslo příliš nezahřálo.
  2. Těsto zabalíme do mikrotenu a dáme do chladu aspoň na hodinu, ale klidně i přes noc. Pokud děláme větší dávku, odebíráme si těsto postupně.
  3. Těsto rozvalujeme na 2 mm, vykrájíme žádané tvary a polovině vykrojených tvarů ještě vykrojíme otvor, aby pak byla vidět náplň.
  4. Narovnáme na pečicí papír na plechu a dáme do středně předehřáté (!) trouby a hlídáme! Podle barvy se dopečení kakaového těsta špatně odhaduje, tak si nechte kousek světlého těsta jako testovací.
  5. Do mascarpone vešleháme cukr a trochu vaječného koňaku.
  6. Zchladlé plné tvary namažeme náplní a přiklopíme je tvary s otvorem. Necukrujeme, lépe tak vynikne kontrast tmavého těsta a světlé náplně.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.