Kakaové linecké
Pro lepší vizuální efekt a pro zajímavější chuť volíme světlou náplň.
Ingredience
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g cukru moučky
- 1-2 žloutky – podle velikosti
- citronová kůra
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- mascarpone a trochu vaječného koňaku a cukru
Postup:
- K prosáté mouce přimícháme kakao, přidáme cukr, žloutek a máslo a rychle nejprve nožem, pak rukama zpracujeme těsto. Rychle proto, aby se máslo příliš nezahřálo.
- Těsto zabalíme do mikrotenu a dáme do chladu aspoň na hodinu, ale klidně i přes noc. Pokud děláme větší dávku, odebíráme si těsto postupně.
- Těsto rozvalujeme na 2 mm, vykrájíme žádané tvary a polovině vykrojených tvarů ještě vykrojíme otvor, aby pak byla vidět náplň.
- Narovnáme na pečicí papír na plechu a dáme do středně předehřáté (!) trouby a hlídáme! Podle barvy se dopečení kakaového těsta špatně odhaduje, tak si nechte kousek světlého těsta jako testovací.
- Do mascarpone vešleháme cukr a trochu vaječného koňaku.
- Zchladlé plné tvary namažeme náplní a přiklopíme je tvary s otvorem. Necukrujeme, lépe tak vynikne kontrast tmavého těsta a světlé náplně.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.