Kadlecovy škeble

Název opsán z rodinné kuchařky.

Suroviny:
250 g hladké mouky
250 g másla
1 vejce
na náplň: 100 g ořechů
100 g cukru moučky
1 vejce a 1 žloutek
cukr moučka na obalení

Postup:

1. Z mouky, másla a vejce vypracujeme hladké těsto.

2. Jemně nastrouhané nebo umleté ořechy smícháme s cukrem, vejcem a žloutkem.

3. Z těsta vyválíme placku, vykrájíme kolečka, dáme na ně kousek ořechové náplně, přeložíme na půl a okraje dobře spojíme. Pečeme nejlépe na pečicím papíru.

4. Ještě za horka obalíme v cukru moučce, který můžeme ovonět vanilkovým cukrem nebo vyškrábnutými semínky z pravého vanilkového lusku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.