Kadlecovy škeble
Název opsán z rodinné kuchařky.
Suroviny:
250 g hladké mouky
250 g másla
1 vejce
na náplň: 100 g ořechů
100 g cukru moučky
1 vejce a 1 žloutek
cukr moučka na obalení
Postup:
1. Z mouky, másla a vejce vypracujeme hladké těsto.
2. Jemně nastrouhané nebo umleté ořechy smícháme s cukrem, vejcem a žloutkem.
3. Z těsta vyválíme placku, vykrájíme kolečka, dáme na ně kousek ořechové náplně, přeložíme na půl a okraje dobře spojíme. Pečeme nejlépe na pečicím papíru.
4. Ještě za horka obalíme v cukru moučce, který můžeme ovonět vanilkovým cukrem nebo vyškrábnutými semínky z pravého vanilkového lusku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.