Kadaň nabízí vysokoškolákům městská stipendia, absolventům škol zas příspěvek na podnikání

2. listopad 2022 14:59

Příspěvek do začátku podnikání mohou v Kadani na Chomutovsku nově získat absolventi středních a vysokých škol. A ti, kdo studují vysokou školu, mohou od září poprvé požádat o městské stipendium.

Finanční podporou chce Kadaň bojovat proti odlivu mladých z města. „Souvisí to samozřejmě s únikem inteligentních a mladých lidí z této oblasti v příhraničí,“ vysvětluje starosta Kadaně Jan Losenický z ODS, proč se město mladé lidi rozhodlo finančně podpořit.

Mladí z řad absolventů středních nebo vysokých škol s trvalým bydlištěm v Kadani mohou na rozjetí svého podnikání od města získat až 200 000 korun.

Přijetím příspěvku se ale zájemce zavazuje ke splnění jedné podmínky. „Musí tady podnikat alespoň tři roky. Pokud by podnikal jen nějakou část z té doby, musel by také část té dotace vracet,“ vysvětluje Losenický.

Pro studenty platí: rok stipendia = rok práce v Kadani

Radnice v Kadani zatím eviduje jednu žádost o příspěvek do začátku podnikání. Zájemci ji musí podat do konce listopadu, stejně jako studenti vysokých škol, kteří chtějí od města stipendium. I tady platí základní podmínka, že musí bydlet v Kadani, i v tomto případě chce město od studentů záruku, že po určitou dobu z Kadaně neodejdou.

Za každý akademický rok, na který obdrží stipendium, musí pracovat rok v Kadani. Zatím podaly žádost o stipendium dvě studentky – jedou z nich je Alena Prokopovičová, která studuje třetím rokem Bezpečnostní a právní studia na Vysoké škole finanční a správní. „Využiji to pro své další studium, nebo mi to zaplatí jízdné, které se bude také zdražovat,“ vysvětluje.

Alena podala žádost hned v září, chtěla být mezi prvními: „Všimla jsem si toho na konci srpna a hned si to začala vyřizovat. Slyšela jsem také, že jen málo lidí o tom ví.“

Po skončení studia si musí studenti, kteří pobírali stipendium od Kadaně, hledat práci sami. „Hledání práce je na těch absolventech samotných. Mají na to rok, aby si ji tady v Kadani našli. Není to tak, že bychom zaručovali pracovní místa, to určitě ne,“ vysvětluje starosta Jan Losenický. Zároveň ale dodává, že učitelé, lékaři nebo sociální pracovníci práci v Kadani najdou vždy.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související