Kadaň chce zpět své sbírky, které před 50 lety převzalo Oblastní muzeum v Chomutově

21. březen 2024 09:05

Město Kadaň chce po 50 letech zpátky sbírky původního městského muzea. Shodli se na tom zastupitelé. Sbírky převzalo v 70. letech 20. století Oblastní muzeum v Chomutově v rámci tehdejšího rušení malých a městských muzeí.

Kadaň své sbírky chce zpět, aby je mohlo vystavit v nově zrekonstruovaných městských prostorách.

Podle ředitelky Oblastního muzea v Chomutově Markéty Prontekerové by se ale nic vracet nemělo. Jak podotkla, byla by špatná ředitelka a správkyně sbírek, pokud by s odvozem cenných exponátů z Chomutova souhlasila.

O věci proto musí rozhodnout zřizovatel chomutovského muzea, kterým je Ústecký kraj. Dokud kraj jasně nenařídí, že muzeum v Chomutově má Kadani jejich sbírku vrátit, nebude se podle Markéty Prontekerové vracet nic.

O vracení sbírek bude muset rozhodnout vedení Ústeckého kraje

Podle náměstka hejtmana pro oblast kultury Jiřího Řeháka za Spojence pro kraj má celá věc dvě roviny. Ta první je historická a morální. Odvoz kadaňských sbírek do Chomutova označil Jiří Řehák za komunistickou zvrhlost. I historicky by se měly podle něj sbírky do vlastnictví Kadaně vrátit.

Druhá rovina je ale právní – ta je podle Řeháka velmi složitá. Pokud by navíc chomutovské muzeum požadované sbírky do Kadaně vrátilo, mohlo by to být vnímáno jako precedens, po kterém by řada malých a městských muzeí mohla začít požadovat totéž.

V příštím týdnu se zástupci Ústeckého kraje sejdou se zástupci ministerstva kultury a budou o věci jednat. Kraj i Oblastní muzeum v Chomutově je podle Jiřího Řeháka okamžitě připravené kadaňské sbírky odvézt do Kadaně v rámci dlouhodobé zápůjčky – třeba na 100 let. To ale Kadaň nechce – chce si sbírky odvézt z Chomutova jako své vlastnictví.

Řešení proto bude zřejmě hledat až nové vedení kraje po podzimních volbách.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související