Kadaň bude krytý bazén vytápět odpadním teplem ze stadionu. Stavební úpravy začnou ještě letos

28. listopad 2022 12:10

V Kadani na Chomutovsku je jediný padesátimetrový bazén v Česku, který je na zimu krytý mobilní nafukovací halou. Město ji zatím vytápí a dofukuje pomocí dálkového vytápění, plavci mají k dispozici i vyhřívanou chodbu ze sousední budovy šaten. Kadaň chce ale v příštím roce ušetřit. K bazénu proto instaluje technologii, která využije odpadní teplo ze sousedního zimního stadionu.

„V létě to funguje jako pergola, v zimě se to zakryje polykarbonátovými deskami a funguje to potom jako tunel mezi zázemím a bazénem. Ten bazén je vyhřívaný, průměrně je teplota vody kolem 26,5 stupňů Celsia, teplota vzduchu bývá ještě o dva stupně vyšší,“ vysvětluje vedoucí koupaliště v Kadani Josef Kočí.

Zatím se o vyhřívání vody, vzduchu i dofukování haly stará dálkové vytápění. To se ale změní – ještě v tomto roce začnou práce na technologii, díky které bude kryté koupaliště vyhřívat odpadní teplo ze sousedního zimního stadionu.

„Odpadní teplo ze zimního stadionu bude využíváno třemi způsoby – buď pro předehřev bazénové vody nebo pro předehřev teplé užitkové vody, primárně ale bude využívaný od září do května pro předehřev vzduchu v nafukovací hale,“ vysvětlil Dušan Kučera, jednatel společnosti Tepelné hospodářství Kadaň.

Technologie včetně nové výměníkové stanice vyjde na necelých 11 milionů korun. Hotovo má být ve druhé polovině příštího roku. Městu to přinese úspory.

„Samozřejmě nejdražší jsou na tom ty energie na vytápění. Úsporné je jednak to, že to provozuje Tepelné hospodářství, které to teplo přímo distribuuje, další úspora teď bude tím, že využijeme teplo z vedlejšího sportoviště, které tam vzniká jako odpadní,“ vysvětlil starosta Kadaně Jan Losenický z ODS.

Kolik město novým zdrojem tepla ušetří, bude radnice vědět na konci příští sezóny.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související