Josef von Smola – generál kanonýrů a teplický rodák

29. srpen 2023

Porazit Napoleona v jakékoliv bitvě bylo tak vzácné a ceněné, že muž, který to dokázal, vavříny už nikdy nesundal. A jedním z velitelů, kterým se to v bitvě u Aspern a Esslingu v roce 1809 poprvé v historii podařilo, byl i teplický rodák, generál Josef von Smola. Je to zřejmě nejslavnější dělostřelec v českých dějinách.

Za kanón se poprvé postavil už jako 16letý. První válečné ostruhy získával v bojích proti Turkům. V Srbsku se například podílel na obléhání Bělehradu a pevnosti Šabac, kterou vojáci Osmanské říše ovládali.

V roce 1790 se proslavil radikálním zlepšením organizace dělostřelectva ve Flandrech. Kromě bojů se totiž také zabýval inovacemi. Jednou z nich byla třeba děla s montáží na zeď.

Josef Smola se jako velitel baterie a později celého rakouského dělostřelectva zúčastnil 33 bitev a sedmi obléhání.

Dvakrát byl zraněn a dvakrát dostal od Marie Terezie vyznamenání. Nejprve rytířský kříž, pak dokonce komandérský.

Často byl označován za člověka, který zahnal Napoleona do Dunaje. V oné slavné bitvě u Aspernu byli Rakušané ve výrazné přesile, ale i přesto se ocitli na pokraji porážky. Oslabené a zoufale se bránící Rakušany Smola zachránil svými 192 efektivně rozmístěnými děly. Pozice své armády tak udržel.

Napoleon to sice Rakušanům zanedlouho v bitvě u Wagramu vrátil, ale i přesto se Josef von Smola jeho pádu nakonec dočkal.

Teplický bombardýr zemřel v roce 1820 ve věku 56 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio