Jiří Souček – zachránce kostela Nanebevzetí Panny Marie

24. leden 2023

Může být slavným Mostečákem člověk, který se v Mostě nenarodil? Ale samozřejmě… Je jím Jiří Souček – strojní inženýr, který se do města přestěhoval a zachránil tam kostel.

Všichni ten příběh známe. Pod starým Mostem jsou desítky miliónů tun uhlí a část historického města musí černému zlatu ustoupit. Zachránit se může jen Kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Na scénu vstupuje ing. Souček, po roce 1968 perzekuovaný inženýr, který si pustil pusu na špacír, že bratrská pomoc sovětských vojsk byla okupací.

Pohled na přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě

Má za úkol vyvinout pro americký počítač složitý software pro nakládání, jízdu i ukládání kostela. V každém cyklu, asi po 30 vteřinách, má snímat 53 údajů z detektorů polohy a provádět složité výpočty.

První prototyp snímače vyrobil Souček ve své garáži. Celé to pak spolehlivě fungovalo a 12tunový kostel ujel po kolejnicích trasu dlouhou 841 metrů.

Kostel se posunoval nepřetržitě rychlostí 1,2 až 3,2 cm za minutu a jen jednou se neočekávaně rozjel mnohem rychleji. Pracovník velína ho zabrzdil ručně, když od něj ostatní v panice utíkali.

Pohled z Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě

Přesun probíhal od 30. září do 27. října 1975 a vstoupil do Guinessovy knihy rekordů za přepravu nejtěžšího předmětu po kolejích.

Lidé, kteří Jiřího Součka znali, o něm hovoří jako o inteligentním, skromném, moudrém a zručném člověku. Nebýt jeho, kdo ví, jak by to s tím kostelem celé dopadlo.

Jiří Souček zemřel v Praze v létě roku 2016.

autor: Milan Knotek
Spustit audio