Jiří Jarošík – fotbalový světoběžník z Ústí nad Labem

15. srpen 2023

V Ústí nad Labem se v roce 1977 narodil fotbalový světoběžník Jiří Jarošík. Za národní tým odehrál 23 zápasů. V roli obránce nebo defenzívního záložníka získal ligový titul ve čtyřech zemích, čímž vytvořil evropský rekord.

Čtyřikrát to bylo se Spartou, a to v letech 1997, 2000, 2001 a 2003. Po přestupu do CSKA Moskva si pak hned v první sezóně připsal prvenství v ruské soutěži.

O dva roky později si ho vyhlédl trenér Chelsea Jose Mourinho. Jarošík se sice v konkurenci světových hvězd tolik neprosadil, ale připsal si další ligový primát. Nakonec odešel do Birminghamu, kde se stal nejlepším střelcem klubu napříč soutěžemi.

V polovině roku 2006 zamířil Jarošík do skotského Celtiku, a na konci sezony s ním oslavil svůj poslední, čtvrtý titul.

Následovala angažmá v Křídlech Sovětů Samara a Realu Zaragoza. Potom se vrátil do Sparty. Kariéru ukončil v druholigovém španělském týmu Deportivo Alavés. Angažmá v americké Major Soccer League v dresu San Antonia mu totiž znemožnilo zranění.

Jarošík se vydal na trenérskou dráhu. Jako asistent působil nejprve v Liberci a Ružomberoku. Roli hlavního kouče si vyzkoušel v druholigovém Ústí a potom krátce na lavičce slovinského NK Celje. Následoval Prostějov a v letech 2021 – 2023 prvoligové Teplice.

V červnu letošního roku podepsal Jarošík kontrakt s ruským Orenburgem. Kvůli válce na Ukrajině za to sklidil vlnu kritiky.

S ruskou manželkou Zlatou má Jiří Jarošík tři dcery.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.