Jílové a Děčín požadují opravu hlavního tahu na Teplice. Během opravy Benešova mostu bude sloužit jako objízdná trasa

27. srpen 2024 14:30

Necelé tři měsíce zbývají do zahájení generální opravy Benešova mostu v Ústí nad Labem. Práce na dva roky zkomplikují dopravu v krajském městě a největší omezení budou platit pro nákladní tranzitní dopravu. Ta bude muset Ústí nad Labem objíždět.

Situaci navíc ztíží také oprava dalšího mostu v Mojžíři. Města Děčín a Jílové proto po silničářích požadují úpravu současné silnice mezi Teplicemi a Děčínem.

„Doprava z Mariánského mostu pojede dál na okružní křižovatku pod Větruší, která se teď zkapacitnila a doprava od Děčína, tedy od Krásného Března, bude moci do města – tak, aby se tam minimálně křížily ty pruhy. Bude tam přejíždět jen MHD, aby nedocházelo ke konfliktním situacím na sjezdu z Mariánského mostu,“ přiblížil Jindřich Franěk, vedoucí krajského odboru dopravy.

Kamiony by měly Ústí objíždět

Nákladní tranzitní doprava má podle něj jet po silnici I/13 a městu se vyhýbat. „Cílem je, aby ty kamiony nepřijely sem a odtud na dálnici, ale aby na dálnici směřovaly rovnou od Děčína – přes Libouchec a Jílové,“ dodává Franěk.

Vedle krajské investice do Benešova mostu chystá také Ředitelství silnic a dálnic opravu estakády v Mojžíří na hlavním tahu z Ústí na Děčín.

Právě nezávislá starostka Jílového Kateřina Sýkorová práci státních silničářů kritizuje. Řešení objízdných tras podle ní nechali na poslední chvíli. Například přímo v Jílovém má tak zvanému esíčku ulevit provizorní pontonový most.

„My všichni máme přece odvádět kvalitní práci. Oni to vědí mnoho měsíců dopředu, některé věci mnoho let, a přeci to řeší, jak se říká, za pět minut dvanáct,“ konstatuje Sýkorová s tím, že problematická je podle ní i nosnost dalších mostů na silnici I/13.

Oprava Benešova mostu začne v listopadu

Jan Rýdl z ŘSD liknavost odmítá. Silničáři podle něj silnici do oprav upraví, a to nejen v Jílovém, ale také v Děčíně na Teplické ulici. „Termínování a rozsah rekonstrukcí vozovek plánujeme vždy optimálně a zároveň koordinovaně s ostatními stavebními akcemi v regionu,“ uvedl Rýdl.

Vlastní oprava Benešova mostu začne na začátku listopadu. Oprava estakády v Mojžíři by pak měla začít ve stejném termínu alespoň předáním staveniště.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související