Jemné tvarohové řezy s pudinkem. Návykový dezert

Tento recept je, jak se říká, žravý. Když ochutnáte jeden kousek, určitě sáhnete pro další. Jeden čas, kdy tvaroh nebyl tak finačně náročný, byl tenhle moučník poměrně velkým hitem.

Ingredience
  • Na těsto: 300 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo rostlinného tuku
  • 130 g cukru
  • 2 vejce
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • Na náplň: 500 g měkkého tvarohu (ne ve vaničce!)
  • 130 g cukru
  • 2 vejce
  • 120 g másla
  • 2 PL rumu
  • 1 vanilkový pudink
  • 500 ml mléka
  • citronová kůra, rozinky, ořechy, sušené ovoce, kandované ovoce

Z uvedených surovin na těsto vypracujeme těsto, které je měkčí než linecké. Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo ho vyložíme pečícím papírem.

Mokrýma rukama rovnoměrně rozestřeme těsto po celém plechu a vymačkáme ho až do okrajů, vlastně tím těstem kopírujeme tvar plechu, nejenom spodní část. Do takto připraveného těsta nalijeme náplň, přeneseme do středně vyhřáté trouby a pečeme zvolna při cca 160°C cca 40 minut (záleží na typu trouby). Po upečení necháme vychladnout, protože náplň musí ztuhnout. Po vychadnutí krájíme na řezy, můžeme pocukrovat a podáváme ozdobené dle vlastní fantazie.

Příprava náplně

Tvaroh našleháme s cukrem, vejci a citronovou kůrou. Pudink rozmícháme s mlékem a vmícháme do tvarohové hmoty spolu s rumem a rozehřátým vlahým máslem. Nakonec přidáme rozinky, ořechy nebo jinou zvolenou přísadu. Dobře promícháme.

Nelekejme se toho, že hmota je příliš řídká, pudink náplň dostatečně „utáhne“.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko