Rychlé doubravecké koláče. Těsto nemusí kynout
Jarní poutě jsou v plném proudu, určitě neuděláte chybu, když upečete správné pouťové koláče. Výhodou tohoto těsta je, že nekyne a koláče jsou i tak k nepoznání od těch připravovaných ze složitějších těst.
- 300 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 40 g droždí
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 60 g vlahého másla
- 1 žloutek
- cca 150 ml mléka
- sůl
- tuk na vymazání plechu
- 1 vejce na potření
- maková, povidlová, tvarohová, jablečná náplň, různé druhy ovoce, drobenka a podobně
Droždí třeme s cukrem tak dlouho, až se rozpustí. Poté přidáme trochu vlažného mléka a několik lžic mouky, promícháme a kvásek necháme nakynout.
Do mísy prosejeme mouku, kterou dobře promícháme s kypřícím práškem. Přidáme vykynutý kvásek, žloutek, vlahé máslo, zbytek mléka, osolíme a vypracujeme těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout a potom ho rozdělíme na 4 – 6 stejných dílků a z každého vypracujeme bochánek.
Na mírně pomaštěném plechu z každého prsty vytvarujeme koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme podle své fantazie.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka