Jaroslav Kubera – dlouholetý teplický starosta, předseda Senátu a rodák z Loun

6. září 2023

Když jako vášnivý kuřák vyprávěl na státních recepcích, jak chodí v letadle tajně kouřit na toaletu, smáli se i prezidenti. Rodák z Loun Jaroslav Kubera nezkazil žádnou legraci, a i když jste s ním třeba nesouhlasili, oceňovali jste jeho pevný názor a výrazovou originalitu.

Narodil se v roce 1947. Vystudoval gymnázium a potom si zvolil dva vysokoškolské obory najednou – v Brně matematiku a v Praze zahraniční obchod. Ani jednu fakultu však nedokončil, prý kvůli své vrozené netrpělivosti.

V období let 1967 až 1969 pracoval v oddělení dovozu Sklo Unionu Teplice a až do sametové revoluce v obchodním oddělení teplického Elektrosvitu. V roce 1967 vstoupil do KSČ, ale kvůli negativnímu postoji ke vpádu vojsk Varšavské smlouvy z ní byl o rok později vyloučen.

Porevoluční léta zahájil Kubera jako tajemník na magistrátu v Teplicích. V roce 1992 vstoupil do ODS a o dva roky později byl poprvé zvolen teplickým starostou.

V čele města stál nepřetržitě celé čtvrtstoletí. Jako primátor i senátor byl známý svými konzervativními názory. Kritizoval EU a zdráhal se využívat dotací. Vymezoval se také vůči feminismu, ekologickým iniciativám a dalším ústředním tématům progresivní levice. V roce 2018 se stal předsedou Senátu.

Politik neopakovatelného a jedinečného střihu Jaroslav Kubera zemřel náhle na infarkt 20. ledna 2020. Navždy se bude diskutovat o tom, zda k tomu nepřispěl silný tlak čínské ambasády a Pražského hradu kvůli avizované cestě na Tchaj-wan.

autor: Milan Knotek
Spustit audio