Jaromír Trejbal – osobní kuchař rodiny Burianových, rodák z Loun
Víte, co nejraději jedl slavný herec Vlasta Burian? Kuře s jablky a milánskými nudlemi. Připravoval mu ho osobní kuchař Jaromír Trejbal.
Narodil se v roce 1905 v Lounech. Nejdřív pracoval v restauracích Obecního domu a hotelu Beránek. Po vojně se vydal na zkušenou do Francie.
Když ho jako vynikajícího fotbalistu zlanařil tým francouzských kuchařů, měl o práci postaráno. Vařil v superluxusních pařížských restauracích na Champs Elysées a hotelu Ritz. V přímořském letovisku Biarritz si jeho pokrmy vychutnával belgický král Albert I.
Poslední Trajbalovou štací byl hotel De Paris v Monte Carlu. V roce 1937 se kvůli rodičům vrátil domů.
Pracoval ve Vaňhově rybárně a legendárním lahůdkářství U Lipperta. Tam si ho všiml Vlasta Burian a nabídl mu pohádkový plat 10 000 korun. Trejbal byl pak osm let kuchařem ve vile manželů Burianových.
Kromě zmíněného kuřete s jablky jim servíroval třeba terinu z koroptve, telecí rosol, plněné raky nebo mozeček ve vinné omáčce. Připadal si tam jako na dovolené, ale pohádka skončila obviněním Buriana z kolaborace.
V roce 1947 vydal Trejbal kuchařku s názvem Nová kuchyně. Časy vysoké gastronomie ale byly nenávratně pryč, a tak zbytek kariéry strávil ve výrobně lahůdek podniku Potraviny.
Po sametové revoluci napsal Josef Trejbal knihy Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana a Co jedl Vlasta Burian? Jeden z nejlepších kuchařů československé historie, který osobně poznal Pabla Piccasa, zemřel v roce 1995 ve věku 90. let.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.