Jarmila Hrubešová - mluvčí severočeské policie

Ve středu 28. dubna byla hostem ve vysílání Jarmila Hrubešová - mluvčí severočeské policejní správy. Předmětem rozhovoru byla dopravní nehodovost v prvním čtvrtletí v Ústeckém kraji a také spolupráce naší policie se saskou policií v oblasti prevence kriminality...

Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého zvukového záznamu! Český rozhlas Sever vám přeje příjemný poslech!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Eva Bucharová, moderátorka: Jiří Štědroň se věnoval Belindě, no a já se budu věnovat svému dopolednímu hostu - paní Jarmile Hrubešové. Dobrý den.

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Pěkné dopoledne.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Paní Jarmila Hrubešová k nám chodí pravidelně, je to mluvčí severočeské policie. No a o čem budeme mluvit právě dnes?

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Dnes jsem si připravila dopravní nehodovost, protože nehodovost sice klesá, ale je víc mrtvých na silnicích, potom si budeme povídat o prevenci, kterou uděláme společně se saskou policií a nakonec bych chtěla posluchače Českého rozhlasu pozvat na prezentační akce, kde budou policisté a jejich technika.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Taková tedy máme témata, no a vy samozřejmě možnost ptát se paní Jarmily Hrubešové na všechno, co vás zrovna napadne. Číslo pro SMSky - 9077704 a e-mail máme host@sever.rozhlas.cz a odměna je připraven pro zajímavý dotaz - detektivka, která se jmenuje Příští stanice - Smrt a napsal to Viktorín Šulc.

 

písnička

Eva Bucharová, moderátorka: S dopoledním hostem Českého rozhlasu Sever, paní Jarmilou Hrubešovou, mluvčí severočeské policie, budeme nejdříve probírat nehodovost za první čtvrtletí, to znamená, za měsíce leden, únor a březen. No a já už jsem se tady při písničce dozvěděla, že je velmi rozdílná, odlišná od těch ostatních krajů.

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: U nás v Ústeckém kraji sice poklesl počet dopravních nehod, zatímco loni za to první čtvrtletí jsme měli nehod více než dva tisíce zaznamenaných, zaevidovaných, tak v letošním roce je to 1600, ale co stouplo, tak to je počet mrtvých na silnicích. V letošním roce za ty první tři měsíce je tady číslo 18 mrtvých a do toho vlastně ještě nejsou zaznamenány dubnové nehody a víme, že tam i ta smrtelná zranění opět byla. Když to srovnáme s jinými kraji, tak třeba ve Středočeském nebo Moravskoslezském kraji mají sice těch nehod více, ale mrtvých je míň, takže to znamená, že řidiči u nás jsou asi méně ukáznění.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Co je příčinou těch nehod?

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Sledované příčiny dopravních nehod, které dopravní policie dlouhodobě sleduje, tak tam mezi nejčastější patří způsob jízdy. Pod to se schová hodně věcí, je to třeba telefonování za jízdy, může tam být třeba, já nevím, když řidič kouří, jí, nevěnuje se zkrátka pořádně řízení, takže tohle může být třeba ten nesprávný způsob jízdy. Tam je těch nehod úplně nejvíc, a potom je častá příčina také nepřiměřená rychlost.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, tady jsme si povídaly spolu, že vlastně člověk-řidič by měl být soustředěný. Sama jste nedávno byla nesoustředěná, to vlastně vznikne velmi rychle, když člověk se zamyslí nad něčím a přestane plně vnímat to řízení.

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Ano, ano, každý z nás má nějaké problémy, takže člověk třeba jede, zamyslí se a už hned je na tachometru větší rychlost, a pak ho samozřejmě policisté zastaví, jako se to stalo mně a ty situace jsou nepříjemné. Ale skutečně musíme se soustředit na řízení, protože nejenom si máme vlastně na starosti svůj život, ale i těch ostatních účastníků silničního provozu, protože, když člověk nabourá, tak většinou se střetne ještě s nějakým dalším autem nebo srazí chodce a tak podobně.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Tak mnoho řidičů má názor, že 50kilometrová rychlost je skutečně pomalá jízda a vlastně, dá se říci, že jim ty nervy prasknou a nedokážou jet tou padesátkou delší dobu.

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: No, je to tak, ale náraz v té 50kilometrové rychlosti skutečně auto dokáže zdemolovat, dokáže usmrtit člověka. My to můžeme vlastně demonstrovat třeba na prezentačních akcích, o kterých budu potom mluvit. Tam bude potom s námi vlastně také BESIP a ten má simulátor nárazu a tam člověk jede, tuším, 15kilometrovou rychlostí z nakloněné roviny a sám je potom překvapen, jak to s ním škubne, jaký to je náraz, a to není ani ta padesátka.

 

Eva Bucharová, moderátorka: No, tak dopravní nehody za leden, únor a březen jsme probrali, byly nějaké bezpečnostní akce tou, tou dobou, toho začátku tedy roku?

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: No, určitě. Policisté jsou na silnicích permanentně, dopraváci jsou tam skutečně denně, teď, v poslední době, třeba minulou sobotu se dělala dopravní bezpečnostní akce zaměřená na motorkáře, při ní se ale kontrolovala normálně i osobní auta. Takže zastavili policisté při tom celkem 225 aut, z toho 92 bylo motocyklů, ale překvapující a pozitivně překvapující je, že pouze čtyři motocykly překročily povolenou rychlost a jeden neměl řidičské oprávnění. Jinak byla klasická josefovská dopravně bezpečnostní akce zaměřená na alkohol. Tam policisté zkontrolovali víc než 600 aut a z toho 14 alkoholů bylo zjištěno, což je, což je poměrně hodně, a pak jsou takové ty dopravně preventivní akce, jak jim říkáme, to je třeba "Zebra se za tebe nerozhlédne", ta probíhá zrovna teď tady v Ústeckém kraji, kdy stojí policisté u přechodů a pomáhají dětem přecházet ulice a dávají jim dárky tak, aby si zapamatovaly, že mají skutečně chodit po přechodech.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Tak to je správné. Osvěty není nikdy dost. A my si po písničce budeme povídat o spolupráci severočeské policie s policií saskou.

 

písnička

 

Eva Bucharová, moderátorka: Tak Pavel Dobeš zpíval o Jarmile a i já tady mám dnes jako dopoledního hosta jednu Jarmilu a je to Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie. Já jsem si všimla, že dochází tím, kde jsme, vlastně v pohraničí, ke spolupráci třeba i u hasičů, že hasiči se navzájem přátelí a spolupracují, takže se Saskem spolupracuje i policie teď nějak nově?

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: My spolupracujeme se saskou policií už, už dlouhé roky, ale řekla bych, že skutečně teď ta spolupráce je taková intenzivnější a možná i taková jakoby trošku osobnější, kamarádštější, že skutečně i vlastně policisté se navštěvují třeba i v soukromí a je to takové vlastně velmi příjemné. Hodně využíváme třeba i evropských projektů, že vlastně se saskou policií společně děláme spoustu věcí, asi nejvíc s Policií České republiky v rámci celé republiky a my spolupracujeme se saskou policií hodně taky v oblasti prevence, hlavně s policejním ředitelstvím v Chemnitz, tam jsou vlastně ty sousední okresy Most a Chomutov a tam vlastně ti mí kolegové preventisté dělají se saskými kolegy hodně věcí hlavně pro děti.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Co třeba?

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Tak je to třeba drogová prevence, která je hodně zajímavá a my jsme zvyklí, že, já nevím, jde policista, nějaký kriminalista, mají kufřík se vzorky, teď ukazují dětem, jak to vypadá, jak mají odmítat drogy a oni to mají trošičku ještě zajímavější, oni mají speciální brýle, které půjčují těm dětem a ony vlastně s těmi brýlemi potom jsou jakoby ve stavu změněného vědomí, trošičku jinak vidí. Takže ony dostanou potom třeba takové kostičky, co si batolata, která si vlastně jakoby trénují jemnou motoriku, tak vlastně vkládají do sebe ty kostičky a ti studenti s těmi brýlemi prostě najednou vidí, že se nemůžu trefit, že si třeba nesáhnou na nos, jo, že vlastně reagují úplně jinak, než kdyby vlastně ty brýle na nose neměli a ty brýle v podstatě simulují jakoby to vědomí pod vlivem té návykové látky. Takže to je jedna taková zajímavá věc, potom třeba loutkové divadlo pro děti v mateřských školách, kde vlastně pomocí loutek jim policisté ukazují bezpečné chování, jak se mají vlastně chovat tak, aby se jim nic nestalo na silnici, ani doma, ve školce a tak dále.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Jak řešíte jazykovou bariéru, je-li vůbec nějaká?

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Jazyková bariéra je, i když se snažíme, děláme jazykové kurzy a zrovna tak policisté ze Saska se učí česky, ale máme tlumočníky, protože zvlášť při těch akcích pro děti je to tlumočení velmi důležité a ti tlumočníci musí být tak trošku herci, protože musí už přesně znát scénář a musí skutečně i trochu hrát, musí tam být mimika, gesta a i vlastně ty pokyny pro ty děti, protože je to interaktivní, tak musí být přesné.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Tak, dáme ještě nějaký příklad té prevence třeba pro ty předškoláky? Tam si to nedovedu moc dobře představit.

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Děti sedí ve školce a vlastně mají tam loutkové divadlo, které má ta saská policie a vlastně loutky jim říkají, co mají dělat, že mají přecházet na tu zelenou, ale já bych ještě rychle skočila k úplně jiné generaci. Dělají třeba i sebeobranu pro seniory, že je učí vlastně na nějakých modelových situacích a je to, říkají, že je to velká zábava, legrace, že neučí teda nějaké hmaty, chvaty, ale že prostě skutečně je učí využít to, co mají třeba v ruce, aby měli deštník a tak dále a hlavně, že se teda ti senioři sejdou, že si popovídají a že vědí, jak se mají chovat.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, to by mne zajímalo, jestli je třeba zájem ze strany seniorů, že skutečně tedy se vypraví z domova a jdou na nějaké takové školení, nebo výcvik, jestli je  o to vůbec zájem?

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Chodí, určitě hodně chodí a senioři jsou velmi vděční posluchači, protože my nejenom teda se saskou policií, ale i sami vlastně v rámci prevence chodíme do různých domovů pro seniory a tak dále a oni vždycky jako opravdu sedí a poslouchají a jsou velmi rádi, že vlastně mezi ně někdo jde, že si s nimi popovídá, že i oni vlastně mají nějakou zábavu.

 

písnička

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, tak naším hostem je dnes Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie a my si po písničce budeme mluvit ... budeme povídat o různých akcích, kde se s policisty můžete setkat a vidět třeba moderní techniku, jakou právě používají.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Náš dnešní host, mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová nám teď řekne, kde se policisté představí v nejbližší době, kde můžeme vidět třeba techniku, jakou používáte, moderní.

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Tak já chci pozvat posluchače Českého rozhlasu na Výstaviště Zahrady Čech, na výstavu Tempo, která bude od 14., do 16. května. Společně s BESIPem se bude policie prezentovat v pavilonu T. Budeme tam ukazovat třeba Passat, který jezdí tady po Ústeckém kraji a měří rychlost, nedávno jsme tady měli půjčených ještě dalších pět Passatů z celé republiky, takže byla veliká dopravní akce, takže vlastně ten Passat si mohou lidé prohlédnout, budeme tam mít nějaké motocykly a budou tam další věci k vidění, spoustu zajímavého tam bude mít i BESIP, BESIP tým, bude tam právě třeba i ten simulátor nárazu, kde si mohou vyzkoušet lidé, jak vlastně to je, když jsou připoutaní a jedou třeba jenom tou 15kilometrovou rychlostí, tak jestli je ta padesátka hodně nebo málo.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Tak to je zajímavá věc, protože leckdo si to vlastně nedovede představit a podceňuje takovou rychlost.

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Ano a oni mívají ještě s sebou takového medvídka, kterého si může dát člověk na klín a zkouší si, jestli skutečně udrží dítě v ruce a přesvědčí se o tom, že neudrží, že skutečně je nutné mít autosedačku, protože jedině to je vlastně bezpečné pro dítě, které s námi v autě jede. Potom druhá akce, na kterou bych chtěla pozvat posluchače, to bude Den záchranářů Ústeckého kraje, tu akci pořádáme společně s Krajským úřadem Ústeckého kraje a ta bude 13. června na Polygonu v Mostě. To bude obrovská akce Den s policií, bude tam k vidění a velký tahák určitě bude zase policejní vrtulník, budou tam policejní koně, které budou ukazovat nějaké záležitosti ze svého výcviku. Bývá to velmi efektní, protože tam jsou třeba dýmovnice a ohně a ti koně tam vlastně tím procházejí, proskakují, z vrtulníku bude slaňovat naše zásahová jednotka, to bývá taky jako velmi velkým tahákem pro diváky, ale kromě toho, že tam budou ..., budou tam samozřejmě ještě i psi policejní, protože ty ... hlavně děti je mají hodně rádi a další věci a kromě policie tam budou také zdravotníci, budou tam hasiči, bude tam třeba Centrum bezpečné jízdy - Polygon Most, který tam bude nabízet s nějakou slevou kurzy bezpečné jízdy, takže i to je určitě atraktivní pro návštěvníky, Městská policie Most, BESIP Tým, výzkum dopravní bezpečnosti Škoda Auto, záchranná brigáda kynologů a další zajímavé věci.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Tak to je určitě velké lákadlo. Já bych na závěr zopakovala ta data, abyste si to mohli zaznamenat do svých kalendářů. Takže na Výstavišti Zahrady Čech to bude výstava Tempo 14., 15. a 16. května, takže už za chvilinku, no a na Polygonu v Mostě tento bohatý program 13. června - Polygon Most.

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Ano, 13. června.

 

Eva Bucharová, moderátorka: Takže děkujeme za pozvání a za statistiku, za informace. Naším hostem byla dnes Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie, zase někdy u nás na shledanou.

 

Jarmila Hrubešová, mluvčí severočeské policie: Na shledanou a pěkný den.

 

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.