Jak vypadaly Louny před 100 lety? Zajděte do tamního muzea na výstavu fotografií Karla Goszlera

27. červen 2022 11:34

Jak vypadaly Louny a okolí před víc než 100lety ukazuje výstava fotografií v Oblastním muzeu Louny, které je po rozsáhlé opravě opět otevřené. Návštěvníci si můžou snímky z původních skleněných desek prohlížet díky novým technologiím.

„Tady jsme se dostali do místnosti, která se věnuje Lounsku. To jsou turisté, kteří si říkali Šlapáci. Ti, co se nebáli kopců, deště a těch pár, co vylezli na Milešovku,“ ukazuje Martin Vostřel, kurátor výstavy fotografií, které nadšený turista a amatérský fotograf před více než 100 lety v Lounech a okolí pořídil.

Tito turisté vycházeli pěšky z Loun, kde se setkávali. Na fotografiích Karla Goszlera si je můžete prohlédnout – například jak stojí u hotelu Koruna v okovaných botách. Ty jsou koneckonců na výstavě také k vidění – jsou z roku 1890 a váží prý skoro dvě kila.

Fotograf Karel Goszler na historickém snímku, a jeho fotoaparát

Karel Goszler bral sebou na pochody vždy fotoaparát a dřevěné kazety se skleněnými deskami. Fotografové proto tehdy také pečlivě vybírali, co vyfotí. „Těch skleněných desek oni zas až tolik během jedno výletu nevypotřebovali. Mluví se tam třeba o pěti či šesti skleněných deskách,“ dodává Vostřel.

Muzeum má zhruba tisícovku desek, které získalo od Goszlerova syna a vnuka, stejně jako jeho fotoaparát i s trojnožkou, na které stojí.

S pořízením snímků ze skleněných desek pomohli grafici s moderní technikou. Díky jejich práci bylo možné stoleté fotografie výrazně zvětšit a přitom zachovat jejich ostrost a hloubku. Většinou jsou černobílé nebo kolorované, jsou ale mezi nimi i první pokusy o barevné fotografie.

„Karel Goszler začal s barevnými fotografiemi experimentovat už někdy v roce 1909 nebo 1910. Díky němu je ponětí o barevné fotografii v Lounech posunuté o více jak 30 let,“ uzavírá Martin Vostřel.

Letos se Karel Goszler jako první občan Loun dostal do Síně slávy české turistiky.

Spustit audio

Související