Jak se dostane náplň do pralinky? S čokoládou se dá kouzlit!
Výroba pralinek nevyžaduje žádné čáry, stačí vtip a šikovnost. Tekutá čokoláda se nalije do destičky s jamkami pro základní tvar pralinky. Nechá se chvíli zchladnout, formička se obrátí a zbytek tekuté čokolády se vylije. Uvnitř zbyde skořepina z už zchladlé čokolády. Do tohoto kalíšku se vloží náplň, ne úplně do vrchu, znovu se přelije tekutou čokoládou a nechá se zchladnout.
S čokoládou se dají dělat i jiná kouzla, ochotně na sebe vezme jakýkoli tvar podle formičky. Můžete s ní nakreslit drobné obrazce na pečicí papír a po zchladnutí je sloupnout a máte originální ozdoby třeba na dort.
Práci s čokoládou si můžete vyzkoušet v dílně čokoládovny v Krásné Lípě. A můžete taky přímo při práci pozorovat zdejší čokolatiéry, jak tvoří až dvě stě různých bonbonů – z čokolády bílé, mléčné i hořké s řadou nápaditých chutí a náplní…
Vedle klasických ořechů, kokosu, mandlí například i se skořicí, zeleným čajem matcha, mořskou solí, se semínky chia, ba dokonce i s chilli a dalšími ingrediencemi.
Při pohledu na zručnost krásnolipských čokolatiérů vás ani nenapadne, že jsou to většinou lidé, kteří kvůli nějakému hendikepu nemohli najít uplatnění na běžném pracovním trhu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.