Jak připravit auto na zimu?

18. říjen 2012

Klesají teploty a každý správný motorista by si měl položit otázku, zda má připravené auto na zimu. Co udělat, ještě než venku napadne sníh? Dolít, dobít, přezout a umýt. Tak zjednodušeně zní doporučení pro přípravu vašeho automobilu před zimou.

Vezmeme to ale postupně. Máte-li chladicí kapalinu starší více než tři roky, určitě jí vyměňte. Nová by měla vydržet teploty, až do -30 °C. Teplotní extrémy se každým rokem mění a neobvyklé nejsou ani teploty 25 stupňů pod nulou. Výměna motoru nebo chladiče je určitě mnohem dražší než výměna chladicí kapaliny.

Nezbytností je určitě nemrznoucí směs do ostřikovačů. Je také dobré očistit těsnění kolem dveří a ošetřit jej přípravkem k tomu určeným - z běžných produktů se osvědčuje glycerin nebo třeba silikonový olej. Hodně nepříjemná je zkušenost se zamrzlým zámkem, obzvlášť když se na vaše auto spoléháte ráno při cestě do práce. Pozor, v autě je vám rozmrazovač zámku k ničemu, stejně jako třeba kartička s číslem na asistenční službu, která by vám v případě takové patálie mohla pomoct.

Doporučována je i výměna oleje, takový úkon by člověk měl ale raději svěřit servisu, kde vám už poradí, jaký olej je na zimu vhodný. Když už tam budete, nechte si zkontrolovat brzdovou kapalinu. Ta by se měla měnit každé dva roky. Právě v zimě se do ní totiž dostává vlhkost z okolí, mění se bod varu a tím pádem i vlastnosti.

Jestli už vaše autobaterie něco pamatuje, určitě by před zimou měla projít kontrolou. Ve většině případů stačí dolít elektrolyt a akumulátor plně nabít. Když budete baterii znovu připojovat, nezapomeňte ještě na očištění kontaktů. Věděli jste například, že baterka v autě ztrácí při teplotách více než dvacet stupňů pod nulou svojí kapacitu až o polovinu?

Jestli autem jen popojíždíte po městě, kontrolujte autobaterii i přes zimu. Startování její kapacitu hodně snižuje a až ve chvíli, kdy jedete delší trasu jí plně dobijete. Stav baterie ale můžete kontrolovat i poslechem při startování, jak se začne startér pomaleji roztáčet než je obvyklé, rychle s ní na nabíječku. Určitě se vyplatí ty dražší - automatické. Nastavíte jen kapacitu a o nic víc se nestaráte.

Zimní pneumatiky u nás od prvního listopadu musí mít na svém voze každý. Jistě si dokážete představit frontu u pneuservisu pár dní před tímto termínem, nenechávejte to tedy na poslední chvíli. Jestli se vám ale nechce takovou přípravu dělat, nemáte na to čas nebo tomu prostě vůbec nerozumíte, určitě u vás ve městě najdete autoservis, který to udělá. Ceny začínají na necelých sto korunách, výměna kol vás bude stát zhruba od tří set do pěti set korun, výměna samotných pneumatik je ale o něco dražší. Tak nezapomeňte - dolít, dobít přezout a umýt!

autor: Milan Král
Spustit audio