Jablonec nad Nisou: záchrana dítěte ze studny

10. leden 2013
Neznámí hrdinové

Neznámí hrdinové nás dnes zavedou do Jablonce nad Nisou. Na jednom jabloneckém sídlišti se před několika lety odehrálo nečekané drama. V zimě se při procházce jedné mamince doslova před jejíma očima propadl do země její desetiletý syn.

Spadl do špatně zakryté studny, která tu zbyla po hřbitovu, na jehož místě teď sídliště stojí. Deset metrů hluboká studna byla stále plná vody a hasiči proto při zásahu bojovali doslova o každou vteřinu. V chladné vodě člověk totiž vydrží jen několik minut a dítě navíc ztrácí teplo rychleji než dospělý.

Chlapec s hasiči naštěstí komunikoval, nikdo ale nevěděl, jak vážná jsou jeho zranění. Hoch velmi rychle ztrácel teplo a hrozilo mu podchlazení. Proto nebyl čas čekat na lezeckou skupinu a hasiči museli improvizovat. Uvázali za opasek nejlehčího hasiče a toho pak do studny spustili. Ten pak uvázal hocha do úvazku a čtyři hasiči je pak holýma rukama vytáhli oba ven.

Chlapec měl veliké štěstí. Po pobytu v ledové vodě byl jen lehce podchlazený, díky rychlému zásahu jabloneckých hasičů vyváznul ale bez vážnější újmy na zdraví.

Vaše názory, připomínky a náměty posílejte na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.