Jablonec nad Nisou: záchrana chlapce z druhého patra hořícího domu

13. prosinec 2012

V tomto díle Neznámých hrdinů se vrátíme do září roku 2005. Jablonečtí hasiči zasahovali u požáru několikapatrového obytného domu. Jeden z nich prokázal při záchraně lidského života mimořádnou odvahu.

Jablonečtí hasiči tehdy dostali hlášení o požáru domu, který nahlásili svědci na tísňovou linku. Po příjezdu na místo začali hasiči zjišťovat vážnost situace. Nejdřív všechno vypadalo ta rutinní zásah, situace se ale radikálně změnila, když se velitel hasičů podíval do vyšší pater hořícího domu a uviděl asi devítiletého chlapce, volajícího z okna o pomoc.

Záchrana chlapce si žádala rychlou reakci a nebyl čas čekat na příjezd automobilové plošiny. „Rozhodl jsem se proto postavit čtyři nástavné díly žebříku, které mají dosah asi osm a půl metru... Poté co jsme žebřík k domu postavili jsme zjistili, že do okna chybí asi metr.“ popisuje situaci velitel zásahu Josef Černý.

Chlapec se zoufale dožadoval záchrany a hrozilo, že propadne panice. Proto se i přes to, že žebřík nedosahoval až k oknu, rozhodl Josef Černý pro chlapce do téměř desetimetrové výšky vyšplhat.

Balancoval na posledních příčkách žebříku v desetimetrové výšce a přitom se mu podařilo hocha uklidnit. Ocenil šikovnost, se kterou hoch na svojí záchraně spolupracoval. „Řekl jsem mu, aby se mě chytil okolo krku... Kluk byl šikovný, nepanikařil až tolik, chytil se mě kolem krku, já jsem si pro něj druhou rukou sáhl, chytil jsem ho za rifle a jak nákupní tašku jsem si ho přendal vedle sebe a postupně jsem s ním pomalinku slézal na zem.“ vykresluje zásah Josef Černý.

Po nebezpečné cestě nahoru čekala Josefa Černého možná ještě nebezpečnější cesta dolů. V rukou měl zachraňovaného chlapce a kvůli žebříku, který nedosahoval až k oknu, měl jen minimální oporu.

Nakonec bezpečně chlapce snesl z okna hořícího domu a předal ho do péče zdravotníků. Úspěšná záchrana chlapce ale hasičům po uhašení plamenů zhořkla. V bytě totiž našli ještě druhého, dvouletého chlapce. Tomu by už ale ani sebeodvážnější hasič nedokázal pomoci.

Vaše náměty a připomínky piště na emailovou adresu www.sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio