Internetová kavárna pro seniory

28. červen 2008

Spolu s aktéry pořadu Dobrá vůle se dnes octneme v areálu bývalého penzionu pro seniory Střížkov v městské části Praha 9. Sledovali jsme, co se stalo s jednou ze zajímavých podob dobré vůle.

V roce 2005 se v penzionu pro důchodce na Střížkově v Praze slavnostně otevřela internetová kavárna. Jejím účelem ale nebylo jen umožnit seniorům naučit se ovládat počítače. Miniprojekt vymyslela a s chutí realizovala Marie Rút Křížková, literární historička, pedagožka a bývalá mluvčí Charty 77.

"Zjistila jsem, že nám Nadace Charty 77 může jako sponzorský dar poskytnout počítač s tím, že nemáme být uzavření. Jde o to, abychom vlastně šli s dobou a abychom měli mezi sebou kontakt. To znamená, že počítače nebyly jen pro nás - seniory - tady v penzionu, ale i pro okolí, a vlastně nás bylo někdy i půl na půl - ti z okolí a my. To bylo velice příjemné."

Slova Marie Rút Křížkové, která navíc při sezeních vařila kávu a čaj, potvrzuje Stanislav Maryška - právě on není obyvatelem penzionu.

"Tři roky jsme sem chodili. Měli jsme tu dva počítače a student nás učil. Jako dědové a bábrlinky jsme měli o zábavu postaráno."

Věnceslava Stupková vyzdvihuje další důležitý bod společných setkání u počítačů:

"Navíc lidem stoupne i sebevědomí, že i s tou novou technikou to trošku jde, že jo."

Věnceslava Stupková také velice jednoduše popsala život seniorů v penzionu Střížkov:

"Bydlení tady odpovídalo sloganu: šťastné, spokojené a důstojné stáří."

Senioři ale museli loni přestat komunikovat po internetových vlnách se vzdálenými příbuznými a kamarády a letos se všechny aktivity v ústřední budově penzionu úplně zastavily - včetně poskytování fyzioterapeutických služeb. Lilka Richterová o tom vypráví se smutkem v hlase.

"To umlklo, utichlo, utnuli všechno - všechno, co v té budově bylo. Jak internet, tak tělocvik, naše schůzky u Bible, klub a knihovnu. Stojí to prázdné, nevyužité, chátrá to."

"Teď od ledna už se zrušily i obědy, je tady zavřeno", uzavírá běh událostí Marie Rút Křížková, která si myslí, že se úřady moc neobtěžovaly informovat seniory o tom, co se vlastně děje a co se dít bude. Změnu očekává až od úřadu Městské části Praha 9 - ten se totiž stal novým majitelem ústřední budovy penzionu.

Začátkem června jsme vyhledali místostarostku Evu Gorčíkovou, která vysvětlila, co se chystá do budoucna:

"Záměrem městské části je zajistit finanční prostředky na rekonstrukci objektu. Následně bychom chtěli zachovat, případně posílit služby využívané obyvateli penzionu a zároveň zde umožnit jejich kulturní vyžití, to jest i tu internetovou kavárnu."

Zdá se, že se rýsuje šťastný konec. Jiná věc je, že případ internetové kavárny má daleko širší společenský kontext. O tom, jak ho vidí senioři na Střížkově, se bude mimo jiné mluvit v dalším dílu z cyklu rozhlasových dokumentů Dobrá vůle.
Pořad si můžete poslechnout dnes večer na stanici Český rozhlas 2 Praha po 17.30.

Spustit audio

Více z pořadu