Interiér auta může být nebezpečný. Víte, jaké látky dýcháte?

23. květen 2013

Každý člověk zřejmě ví, že jezdit autem může být nebezpečné. Méně lidé ale ví, že riskujete i ve chvíli, kdy nedojde k žádné dopravní nehodě. Stačí si třeba jen sednout do sluncem vyhřátého auta.

Na slunci se totiž nejvíc uvolňují do ovzduší nebezpečné chemické látky z plastů, lepidel, umělých látek a zpomalovačů hoření, kterých je v interiérech našich vozů víc než dost. Při jízdě pak můžeme dýchat třeba benzen, toluen a další látky.

Minulý rok byly provedeny testy na nových automobilech, zaměřené právě na kvalitu vzduchu uvnitř vozu. V žebříčku deseti nejlepších vozů se na první příčce objevila Honda Civic, dobře je na tom i Toyota Prius a třetí je opět Honda - tentokrát CR-Z.

Mezi nejhoršími vozy je Mitsubishi Outlander, Chrysler 200S a Kia Soul. U nás nejrozšířenější Škodovky se v těchto žebříčcích neobjevily.

Napovědět by ale mohlo pořadí mezi firmami s nejbezpečnějšími interiéry vozů. Zvítězila Honda, následovaná Suzuki a Nissanem. Koncern Volkswagen, do kterého spadá i česká Škodovka, byl čtvrtý. Na poslední příčce najdeme korejské automobilky Hyundai a Kia.

Jestli jste majiteli modelů dvou naposledy zmíněných značek, kterých u nás jezdí opravdu hodně, určitě se svých automobilů hned nezbavujte. Zkuste spíš zamezit, aby sluneční svit pronikal do vozu a uvolňoval nebezpečné látky. Před nástupem také stačí otevřít všechny dveře a pořádně vyvětrat.

Jestli vám ale není líto peněz investovaných do vlastního zdraví nebo do zdraví své rodiny, zkuste se podívat po přípravcích se speciálním nanomateriálem. Nanočástice titanu a stříbra dokážou rozložit všechny možné nebezpečné látky, bakterie a poradí si i se zápachem.

V prodejnách se pomalu začínají objevovat spreje s touto novinkou. Nejlepší je ale svěřit vše do rukou profesionálů. Speciální postřik, který se aplikuje do vyčištěného interiéru vozu, působí až dva roky. Celý proces stojí tisíc devět set korun. Časem by ale cena mohla jít níž.

Možná namítnete, že je to kupování zajíce v pytli. Postřiky s nanočásticemi titanu a stříbra začaly jako první u nás používat nemocnice. O padesát procent se tím prý snížil výskyt bakterií a tak nezbývá než věřit odborníkům, že to opravdu funguje.

autor: Milan Král
Spustit audio