Inspektoři ČOI v létě kontrolují rekreační areály i koupaliště na severu Čech

11. červenec 2016

Nejen hrady a zámky, ale i koupaliště a rekreační areály kontroluje přes léto Česká obchodní inspekce. Inspektoři se zaměřují třeba na to, jestli jsou na místě bezpečnostní pokyny pro návštěvníky. 11. července navštívili Aquadrom v Mostě.

„Přicházíme do té provozovny jako spotřebitelé. Zažádáme si o třeba hodinu v bazénu a kontrolujeme potom vystavený doklad o zaplacení a koukáme na ceníky a bezpečnostní pokyny,“ vysvětluje jeden ze dvou kontrolorů České obchodní inspekce, jejichž jména nesmíme prozradit.

U pokladny do venkovní části mosteckého Aquadromu si inspektoři kupují vstupenky. Pokladní přijímá bankovky a vydává namísto klasických vstupenek pásky, kterými si mají oblepit zápěstí. Inspektoři dostávají doklad o zaplacení a zahajují kontrolu.

Než přijde pracovník zodpovědný za chod aquadromu, prohlíží si vydaný doklad o zaplacení. Podle České obchodní inspekce je v pořádku. Je na něm jak provozovatel, čas prodeje, cena i další nezbytné informace.

Další část kontroly se týká bezpečnostních cedulí. Ty varují před běháním na mokrých dlaždicích, zakazují na jednotlivých místech skákání do vody nebo popisují pravidla, která musí návštěvníci dodržovat při jízdě na tobogánu.

Chyby bývají častěji na menších koupalištích

„Mají ty pokyny vyčerpávajícím způsobem, to znamená, že jsou v takovém stavu, že když ten návštěvník se podle toho bude řídit, tak se bude bezpečně chovat,“ komentuje bezpečnostní cedule inspektor ČOI.

Podle provozního technika mosteckého aquadromu Pavla Douši prochází všechny bezpečnostní cedule kontrolou před zahájením hlavní sezóny.

Kontrola ČOI na Aquadromu v Mostě nakonec neodhalila žádné nesrovnalosti a pochybení. S chybami se inspektoři častěji setkávají spíš na menších koupalištích. „Většinou jsou to ty lesní koupaliště, kde opravdu ty bezpečnostní pokyny tam chybí. Většinou ani ty ceníky tam nejsou,“ dodává inspektor.

Za to může provozovatel koupaliště zaplatit pokutu až do výše několika desítek tisíc korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio