Inspekce životního prostředí udělila skládce Celio u Litvínova pokutu 100 tisíc korun

16. říjen 2019

Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 100 tisíc korun provozovateli skládky Celio u Lítvínova na Mostecku. Podle inspektorátu letos v únoru tam pracovníci skládky nepřekryli nebezpečné azbestové odpady a karcinogenní vlákna se tak mohla dostat do ovzduší.

Dalším pochybením bylo několikanásobné překročení kapacity překladiště odpadů, kde byly staré pneumatiky.

Podle inspektorů šlo asi o 200 kilogramů vláknitého azbestu, který ležel na skládce zhruba 5 dní. Azbest přitom patří do skupiny karcinogenních látek, které způsobují fibrózu plic, onemocnění pohrudnice nebo zhoubné nádory.

Na překladišti odpadů bylo v době kontroly asi 11 400 metrů krychlových odpadních pneumatik, což je zhruba 2,5krát víc, než je jeho kapacita.

Podle ředitele Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem Pavla Grunda se skladováním odpadních pneumatik ve větším množství, než je povoleno, zvyšuje riziko požáru.

Podle předsedy představenstva skládky Celio Daniela Krafta byl pracovník, který měl azbest přikrýt, pracovník, v polovině své práce odvolán k jinému úkolu na skládku a pak už se k azbestu nevrátil. Podle vedení skládky tak šlo o ojedinělé selhání lidského faktoru.

Za překročením kapacity překladiště skládky pak může podle Daniela Krofta mimořádná odstávka drtiče na pneumatiky.

Zaměstnanec, který se zapomněl vrátit, aby dokončil zakrytí azbestu zeminou, byl znovu proškolen, školení se spolu s ním zúčastnili i všichni zaměstnanci skládky.

Proti pokutě se firma neodvolala.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související