Inkontinence – problém, o kterém se moc nemluví, se týká skoro 50 % žen

Neovladatelný únik moči není zrovna oblíbené konverzační téma. Podle odhadů ale trápí až čtvrtinu lidí – starších i mladších, mužů, žen i dětí předškolního věku. Dříve či později se s ní během života setká polovina žen. A trpí jí i americká herečka Kate Winslet.

„U žen hovoříme většinou o inkontinenci stresové, která bývá způsobena poklesem pánevního dna zejména po porodu,“ vysvětluje MUDr. Václav Hynek z urologického oddělení Ústecké polikliniky a pokračuje: „Čím víc porodů, tím vyšší pravděpodobnost, že se s rostoucím věkem tento problém objeví.“ Sama o sobě inkontinence není chorobou, ale spíše důsledkem jiného problému.

Týká se ale i mužů a dětí!

„U mužů bývá častější inkontinence urgentní, kdy se sval močového měchýře stahuje častěji a silněji, než je běžné,“ popisuje Václav Hynek. Děti předškolního věku pak trpívají nočním pomočováním. „Inkontinence se objevuje jako důsledek různých příčin,“ dodává lékař.

Inkontinence je často označována také jako syndrom hyperaktivního močového měchýře. Léčí se farmakologicky – tedy tabletkami, které předepíše lékař.

MUDr. Václav Hynek

Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru a dozvíte se třeba, co dělat, pokud se vám v laboratorním vyšetření moči objevuje krev. Příjemný poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio