Inkontinence může ukazovat na vážnější problém, varuje urolog

24. březen 2014

Také patříte k lidem, kteří se bojí pořádně se zasmát či zakašlat a při zvuku tekoucí vody si musíte co nejrychleji odskočit? I přesto, že jde o choulostivý problém, zvaný inkontinence, neboli samovolný únik moči, měli byste odhodit stud stranou a navštívit lékaře.

Únik moči se postihuje jak ženy, tak muže nebo děti. Co způsobuje tento nepříjemný zdravotní problém a jak se dá léčit?

„Inkontinencí je celá řada typů. Nejčastější je u žen po menopauze, kdy se oslabí pánevní dno a ten udržovací mechanismus není schopen zadržet moč v močovém měchýři,“ vysvětluje MUDr. Jan Mečl, primář urologického oddělení Krajské nemocnice v Liberci.

Pokud pacient trpí inkontinencí, měl by navštívit odborného lékaře – ženy gynekologa nebo urologa, muži urologa. Ten provede vyšetření, zjistí příčinu problému a navrhne léčbu.

„Léčba může spočívat v rehabilitačních cvičeních, v posilování pánevního dna… Máme také celou řadu účinných léků a v případech, kdy ostatní metody léčby selžou, můžeme navrhnout operaci,“ popisuje postup léčby Mečl.

Mladší pacienti, u kterých se náhle projeví úniky moče, mohou mít problém v centrálním nervovém systému – mohou se tak začít projevovat onemocnění typu roztroušené sklerózy, proto je lepší návštěvu odborného lékaře neodkládat.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio