Ilona Csáková: Být předskokankou Tiny Turner byl obrovský zážitek i nesmírný stres

19. říjen 2020

Zpěvačka Ilona Csáková zahájila pěveckou kariéru ve slavné kapele Laura a její tygři. Úspěch ji ale neminul ani na sólové dráze. Vystoupila například jako předskokanka rockové hvězdy Tiny Turner.

Ilona Csáková vydala v letošním roce novou desku. Nese název Je(mně) půl a je tak jakousi jazykovou hříčkou. „Snažila jsem se písničky složit, poskládat a napsat text tak, abych zbilancovala svou dlouholetou kariéru. Chtěla jsem se na desce opravdu emočně vyzpívat,“ říká zpěvačka. „Ona hladí a vím, že to zní trochu nabubřele, ale musím říct, že je to asi jedna z mých nejlepších desek, které jsem zatím vyprodukovala.“

Směr sólová dráha

Svou kariéru zpěvačky zahájila Ilona Csáková v kapele Laura a její tygři, se kterou natočila tři studiová alba. Po sedmi letech v kapele se ale rozhodla odejít na sólovou dráhu. „Po revoluci jsme strávili dva roky na zájezdech po Evropě. Byli jsme neustále na cestách, život jsme trávili v autobuse a bylo to náročné nejenom fyzicky, ale i psychicky. Nastala ponorková nemoc a mně se tenkrát naskytla nabídka jít do projektu s názvem Rituál. Kdyby se ale tenkrát Rituál neobjevil, stejně bych nejspíš odešla,“ domnívá se zpěvačka.

Během své sólové dráhy přijala i nabídku na spolupráci od Romana Horkého, kytaristy a frontmana skupiny Kamelot. „Jednou mě Roman kontaktoval, zda bych nechtěla na jejich výroční desku nazpívat jejich krásnou píseň Slib jako duet. A takhle začala naše spolupráce a velké přátelství,“ prozrazuje zpěvačka, pro kterou bylo setkání s kytaristou skupiny Kamelot osudové nejenom kvůli kariéře. „Roman Horký se již předtím kamarádil s mým manželem. V podstatě on trochu může za to, že jsem v Brně a že jsem se provdala za toho mého muže,“ dodává s úsměvem.

Velkým úspěchem pro Ilonu Csákovou byla mimo jiné příležitost dělat předskokanku zpěvačce Tině Turner. „Byl to obrovský zážitek, ale také strašný stres. Já jsem se s ní bohužel nepotkala, protože si poranila nohu a v zázemí se vyskytovala minimálně. Velkou ctí ale pro mě bylo, že mě poté do své soukromé lóže pozval Václav Havel, abych s ním sdílela její koncert,“ říká.

Csáková na travesti show

Písničky známé zpěvačky se často objevují na tzv. travesti show, během kterých muži převlečení za ženy předvádějí známé osobnosti. Čím to je, zpěvačka netuší, samotnou ji to ale nijak neuráží. „V podstatě je to reklama. Vím, že se tento fenomén hodně rozjel, bohužel ne vždycky to má parametry kvalitní show, s tím ale já už nic neudělám. Některé kluky dokonce znám, kamarádím se s nimi a s vystoupením jim radím,“ směje se zpěvačka.

Proč Ilona Csáková odešla z muzikálu Vlasy a jak se jí líbí v Brně, kam se přestěhovala se svým manželem? Uslyšíte v záznamu rozhovoru.

Spustit audio