Hygienici zavřeli kvůli koronaviru základní školu v Braňanech. Nakazili se tam žáci i učitelé

5. říjen 2021 11:58

Několik desítek žáků a osm učitelů se nakazilo koronavirem na základní škole v Braňanech na Mostecku. Škola je uzavřená do 11. října. Žáci v karanténě ale nemůžou mít ani on-line výuku. Učitelé jsou buď taky nemocní anebo ošetřují vlastní nakažené děti.

Pozitivní případy se objevily po návratu ze školy v přírodě v Benecku.

„Školu v přírodě jsme zrealizovali, v pátek vraceli zpět a v neděli mě kontaktovala maminka žáka prvního stupně, že vykazoval známky nakažení. Dojeli si na PCR testy, které potvrdili, že je dítě pozitivní,“ říká ředitel základní školy v Braňanech na Mostecku Radek Hach.

Škola má v každém ročníku jednu třídu, dohromady tedy více než 150 dětí.

„Těch nakažených dětí je dost. Nemám statistiku jako takovou, jen zpětnou vazbu od rodičů, od učitelů a učitelek. To číslo se pohybuje někde kolem čtyřicítky,“ upřesnil Hach. Podle něj přitom prošli před výjezdem na školu v přírodě děti i učitelé testováním na covid-19.

V budově základní školy je i mateřská škola, ta funguje bez omezení, a to i přesto, že jsou mezi pedagogy podle ředitele školy i učitelky, které mají doma nemocné děti. Pokud jsou očkované nebo nemoc prodělaly, karanténa se jich netýká.

Nákaza covid-19 se objevila i v jiných školách Ústeckého kraje

„Dětem a učitelům, kteří byli s nakaženými v kontaktu, je nařízena karanténa a kontrolní vyšetření. Samozřejmě, že někteří z nich už onemocnění prodělali, nebo jsou očkováni – tam jen v případě toho velkého ohniska doporučujeme po určité době udělat kontrolní vyšetření PCR, zda tam nevzniklo nosičství, ale jejich karanténu nenařizujeme,“ vysvětlila hlavní hygienička Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

Jednotlivé záchyty nákazy covid-19 se podle ní objevily téměř po celém kraji. „Měli jsme školy na Lounsku, na Ústecku – tam už dochází k mizení nákazy,“ dodává Šimůnková.

V sousedním Mostě je podle mluvčí města Kláry Vydrové aktuálně v karanténě jeden a půl třídy na tamní 15. základní škole.

Dobrovolné testování se v pondělí 4. října uskutečnilo u více než poloviny ze 630 žáků základní školy Ruská v Litvínově, podle vedení školy pozitivní výsledek testu neměl žádný z nich.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související