Hygienici v Ústeckém kraji začali kontrolovat stánky na koupalištích

9. červenec 2015

S létem začali hygienici kontrolovat stánky s občerstvením na koupalištích. Jejich první kroky vedly k lomu Barbora na Teplicku. Postupně chtějí zkontrolovat všechna koupaliště v Ústeckém kraji. Zaměřují se hlavně na to, aby lidem nebylo z rychlého občerstvení špatně nebo aby neonemocněli.

Krásný slunečný den na Barboře tráví paní Anděla. Až přijde čas na oběd, půjde do stánku. S kvalitou jídla a pití toho na Barboře je spokojená.

„Bylo to dobré, dala jsem si klobásku a malé pivo. Nestalo se mi, že by mi po jídle ze stánku bylo špatně,“ pochvaluje si paní Anděla.

Na koupaliště Barbora se na kontrolu stánků s občerstvením vydala Vlastislava Ledererová s kolegyněmi z KHS. Na co se kontroloři soustředí?

„Zejména se zaměřujeme na suroviny, kontrolujeme jejich původ, to, zda nejsou s prošlým datem použitelnosti. Díváme se také na to, jestli jsou potraviny dobře uskladněny, protože pokud jsou uchovávány mimo chlazený prostor, nebo při teplotách jiných, tak jsou to teploty, kdy může docházet k tvorbě mikroorganismů nebo toxinů a pak může u konzumentů vzniknout onemocnění.“

Stánek, kde si kromě pití můžu koupit párek v rohlíku, gyros nebo i langoše, má pan František. Chodí k němu kontroly často?

„Často, za prázdniny tak 6krát. Vždycky se nějaká chyba najde. Budu mít nějaký záznam - musím se dostavit, ale bez problémů. Mám klobásy, tam je štítek, ale není tam datum, tak to musím prokázat fakturami.“

Kontroloři nakonec byli na pěti místech. „Dva stánky byly se zjištěním nějakých závad. Jeden byl vyřešen blokovou pokutou na místě, protože šlo o pochybení personálu. S dalším se to bude řešit u nás,“ doplňuje Ledererová. Naštěstí pochybení nebyla nijak závažná a žádný z kontrolovaných stánků nebylo nutné zavřít.

Na co by si měl zákazník dávat při nákupu jídla u stánku pozor?

„Určitě vidíte, jak vypadá zázemí. A vidíte provozní a osobní hygienu. Často se stává, že obsluha má špinavé ruce, dlouhé nalakované nehty, prsteny. A mnohdy ani nemají možnost si ty ruce umýt,“ poradila hygienička Vlastislava Ledererová.

autor: hau
Spustit audio