"Hubble" pokračuje

19. listopad 2006

Loučení s Hubbleovým vesmírným teleskopem se odkládá. Toto unikátní zařízení už má na oběžné dráze kolem Země odkrouceno 16 let a jeho mise bude pokračovat.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír počítal původně s tím, že "Hubble" nechá dožít jen do roku 2008 nebo 09. Chmury vědců však koncem října rozptýlilo oznámení NASA, že teleskop podstoupí omlazovací kúru. Raketoplán k němu dorazí pravděpodobně v roce 2008. Pokud bude mise úspěšná, může prodloužit život teleskopu až do roku 2013, kdy NASA plánuje vypustit na oběžnou dráhu nový vesmírný teleskop Jamese Webba. Během plánovaného servisu vymění astronauti u teleskopu gyroskopy pro orientaci přístroje v prostoru, namontují nové baterie a také novou širokoúhlou kameru a spektrometr, které umožní pozorovat velmi vzdálené objekty ve vesmíru. Teleskop o průměru téměř dva a půl metru a hmotnosti přes 11 tun zároveň dopraví na vyšší oběžnou dráhu, protože během své mise klesl z 614 km na současných 575 km nad povrchem Země.
Dosavadní šestnáctiletá non-stop služba tohoto nejvýkonnějšího dalekohledu pomohla vědcům výrazně rozšířit znalosti o kosmu. Ačkoli na Zemi existují mnohem větší teleskopy, "Hubble" přinesl za zmíněnou dobu více informací o vesmíru než všichni jeho předchůdci dohromady. Jeho pozorování neruší vliv atmosféry a tak může zachytil detaily, o kterých se pozemským pozorovatelům dříve ani nezdálo. Podpůrná optika mu umožňuje astronomická pozorování i v ultrafialové a infračervené oblasti spektra. Počet snímků, které pořídil na své pouti, se blíží k jednomu miliónu. Díky nim poskytl vědcům mj. důkazy o existenci temné hmoty a energie či supermasivních černých děr. Napomohl také zpřesnit stáří vesmíru a objevil nejstarší galaxie zrozené necelou miliardu let po vzniku vesmíru. Výčet úspěchů Hubbleova vesmírného teleskopu by byl skutečně velmi dlouhý. Doufejme, že se díky výše zmíněnému rozhodnutí ještě o mnohé objevy rozroste.

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio