Hřensku hrozí, že přijde o peníze na opravu přístupů do Edmundovy soutěsky. Nikdo tam totiž bezpečnostních důvodů nesmí

6. listopad 2023 15:09

Hřensko se ocitlo v tíživé situaci. Nejen, že se snaží zaplnit díru v obecní kase, kterou tam zanechalo uzavření Edmundovy soutěsky. Přislíbeno má navíc i několik milionů korun na opravu takzvaných pochozích galerií právě v uzavřené soutěsce. Celá věc má ale háček – po loňském požáru v národním parku České Švýcarsko nesmí do soutěsky z bezpečnostních důvodů nikdo vstoupit. Ani návštěvníci, ani dělníci, kteří by mohli ohněm poškozené pochozí galerie opravit.

Podle starosty Zdeňka Pánka ze sdružení Soutěsky věc veřejná, věc neprodejná má obec přislíbených 11 milionů korun na opravu pochozích galerií, zábradlí a dalších věcí v Edmundově soutěsce a také dva miliony na stejný účel v soutěsce Divoké. Peníze má Hřensko k dispozici do konce příštího roku.

Obci by se velmi hodily, do Edmundovy soutěsky ale nikdo z bezpečnostních důvodů nesmí.

Edmundova soutěska v Hřensku

„Dokud správa parku neřekne, že můžeme začít opravovat, že tam nehrozí nějaké enormní nebezpečí, tak si obec Hřensko nemůže dovolit tam poslat zhotovitele. Pana ředitele národního parku jsem osobním dopisem požádal, aby správa parku vyvinula úsilí vedoucí k tomu, abychom mohli začít s těmi opravami,“ vysvětlil i starosta Pánek na posledním zastupitelstvu ve Hřensku.

Kdy bude možné svahy nad soutěskami plné ohořelých stromů sanovat, to zatím není jasné. Správa parku podle mluvčího Tomáše Salova stále čeká na výsledky červnové zkoušky, kdy na hektarové ploše nad soutěskami dřevorubci vytěžili ohořelé stromy. Správa navíc doteď neví, jak by byla celková sanace náročná – časově, technicky a také finančně.

Podle lesního zákona má svahy zajistit obec Hřensko. Podle Tomáše Salova je ale možné, že se může park na pracích podílet. Jako příklad uvedl bezpečnostní těžbu před dvěma lety v soutěskách Obere Schleuse na řece Křinici, kde na české straně správa národního parku České Švýcarsko práce naplánovala a provedla, zaplatilo je ale město Sebnitz, které má soutěsku pronajatou a provozuje v ní plavbu po lodičkách.

Spustit audio

Související