Hospodaření Žatecké teplárenské rozděluje zastupitelstvo města. Radnice plánuje audit

3. březen 2017

Spory, dohady a podezírání ohledně fungování Žatecké teplárenské hýbou žateckým městským zastupitelstvem. Někteří ze zástupců Žatce už dlouho volali po auditu městské společnosti. Radnice se proto rozhodla, že nezávislou kontrolu objedná.

Radnice chce, aby auditoři zkontrolovali hospodaření společnosti, která je majetkem města, v posledních čtyřech letech – to znamená fungování v době současného představenstva, které vede firmu poslední dva roky.

Auditoři by také měli zkontrolovat účetnictví ze dvou let předchozích za minulého vedení, ve kterém byla například i současná starostka města Zdeňka Hamousová z hnutí Volba pro město.

Audit bude i technický – do hledáčku se dostane i zakázka na ekologizaci dvou uhelných kotlů, která stála více než 80 milionů korun. Na tuto zakázku dostala firma dotaci od Státního fondu životního prostředí, který ale zpětně zjistil, že Žatecká teplárenská nesplnila přesně všechny stanovené podmínky, a proto dotaci firmě zkrátil a dál pokračuje v prošetřování. Firmu prověřuje i policie, která k tomu nechce podávat bližší informace.

Předseda představenstva Petr Šmída to ale potvrzuje: „Na policii přišlo větší množství různých, většinou anonymních, trestních oznámení. Samozřejmě, že do doby uzavření policejního vyšetřování nemůžeme podávat jakékoli konkrétní informace.“

Zároveň za celé představenstvo firmy dodal, že na audit má město právo, takže tento požadavek respektují a budou spolupracovat.

Město teď bude vybírat firmu, která audit udělá. Podle starostky Zdeňky Hamousové ještě není jasné, kolik bude stát. „Odhadujeme 1,5 až 2 miliony korun, uvidíme podle nabídek. Nemáme konkrétní zkušenost, protože jsme jako město nikdy tak rozsáhlý audit nezadávali,“ vysvětlila Hamousová.

Radnice už otevřela obálky s nabídkami od firem, ale zatím nezveřejnila výsledky a nabídky bude teprve hodnotit. Výsledky auditu by radnice chtěla mít k dispozici začátkem července.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio