Hospici v Mostě chybí peníze na provoz. Hrozí omezování služeb a propouštění zaměstnanců

4. červen 2019

Hospic v Mostě se ročně postará zhruba o 180 klientů, kteří v zařízení důstojně stráví poslední dny svého života. Tak jako další organizace v sociálních službách ani mostecký Hospic nemá pro letošní rok dostatek financí.

Může za to navýšení platů zaměstnanců v sociální oblasti o 7 %, které vláda odsouhlasila na konci minulého roku. Do krajů stát ale peníze neposlal.

Práce ošetřovatele v hospicu je náročná jak po fyzické stránce, tak psychicky. Není jednoduché odejít z práce a vše, co s ní souvisí, zanechat před dveřmi domova. Ošetřovatelé totiž musí často nahrazovat rodinu, která mnohdy psychicky nezvládne odcházení nejbližších.

Kvůli tomu, že stát neposlal do krajů víc peněz na sociální služby, hlavně na navýšení mezd zaměstnanců, má hospic v Mostě peníze na provoz jen do září.

Co se stane, pokud stát sociální služby nedofinancuje, popisuje ředitelka hospicu v Mostě Blanka Števicová: „Hrozilo by propouštění zaměstnanců. To znamená, že bychom nemohli ani uspokojit dostatek žadatelů o službu.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související