Horští záchranáři varují před zledovatělými cestami v Krušných horách

1. leden 2020 13:15

Pět automobilů uvízlo na Silvestra dopoledne v Krušných horách mezi přehradou Fláje a Dlouhou loukou na Mostecku. „Museli jsme je vyprostit,“ uvedl dnes mluvčí Horské služby Radek Zeman.

Horští záchranáři tento případ nepovažují za výjimečný. Mohou následovat další. Neudržené cesty v horách jsou zledovatelé, proto návštěvníky hor varují, aby na ně nevjížděli ani se zimními pneumatikami.

Situace mezi Flájemi a Dlouhou loukou se zkomplikovala kolem jedenácté hodiny i proto, že se na velmi kluzké silnici střetla dvě auta. „Sklouzla mimo silnici. Poté jsme zjistili, že během vcelku krátké doby se na náledí sklouzly další dva vozy. Jejich posádky ovšem nedokázaly vzhledem k situaci vrátit auta zpět na vozovku,“ popsal Jan Mach, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Záchranářům se postupně podařilo vozy vytáhnout na cestu. Během zásahu ovšem přímo na místě sjel ze silnice ještě další vůz. „Nikomu se naštěstí během nehod nic nestalo, ale i tak trvalo vyproštění naší technikou asi do tří hodin odpoledne,“ uvedl Mach.

Silnice je pro provoz během zimních klimatických podmínek uzavřena a řádně označena jako nesjízdná. „Shodou okolností se nehody staly takřka přesně na místě, kde jsme v roce 2017 zachraňovali německé seniory z uvízlého autobusu,“ připomněl Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné Hory. Dodal, že náledí na vozovkách nastalo po noční oblevě, následném poklesu teploty a ranním dešti.

Na ledu nepomohou ani zimní pneumatiky.

zdroj: ČTK/
Spustit audio

Související