V Ústeckém kraji měli s přechodem starého a nového roku zřejmě nejvíce práce záchranáři

1. leden 2020 08:54

Od večera do rána měli přes dvě stě výjezdů. Nešlo sice o vážné případy, vzhledem k tomu počtu to ale mluvčí zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník označil za jednu z  nejtěžších nocí.

Nejvíce práce bylo s opilci,“ konstatoval Voleník. Záchranáři jich ošetřovali kolem stovky - v opilosti se buď sami zranili, například si zlomili ruku, nebo šlo o zranění z nějaké potyčky.

Přes dvě stě událostí řešili v noci také policisté - zasahovali u hádek, lidé je podle krajského mluvčího Daniela Vítka volali ke škodám způsobených petardami nebo dopravním nehodám. Nikdo ale nebyl vážně zraněný. Silvestr hodnotí policisté jako průměrný

Silvestrovské oslavy

Rušnou noc měli i hasiči. Od večera do půl vyjížděli k třiceti pěti požárům způsobených zábavní pyrotechnikou. Sdělil to krajský mluvčí Lukáš Marvan

„První zásahy byly krátce po deváté večer ve Vrchlického ulici v Chomutově a v teplické Kollárově hořely popelnice,“ upřesnil. Hořelo také na balkoně sedmipatrového domu na sídlišti Karla Čapka v Krupce a kolem čtvrt na jednu také v Luční ulici v litvínovském Janově a na jednom balkoně v Mostě. 

Od zábavní pyrotechniky chytly i keře - třeba tůje ve Strupčicích na Chomutovsku, keře v ulici 1. máje v Kadani nebo borovice ve Falknově-Kytlici na Děčínsku. Stromy, tráva a keře hořely celkem na pěti msítech, na sedmi pak odhozený odpad, většinou krabice od pyrotechniky.

Novoroční noc ale byla spojená i s radostnými událostmi. Například ve čtyři hodiny dvanáct minut přišel v kadaňské nemocnici na svět chlapec Vilém - 3,98 kilogramu. Další byla v ústecké nemocnici Viktorie, která se narodila mamince z Teplic. Podle mluvčího Krajské zdravotní Petra Sochůrka přišla na svět v šest hodin třicet minut. V dalších porodnicích v kraji se během noci žádná miminka nenarodila.

Rodiče prvních miminek s největší pravděpodobností čeká i finanční dar - radní Ústeckého kraje chtějí podle mluvčího Martina Volfa dát peníze prvnímu dítěti v kraji i tomu, které se narodilo v jedné z pěti nemocnic Krajské zdravotní - v minulých letech šlo o částku 15 tisíc korun.

Podobný dar chce dát i město Ústí nad Labem, v předchozích letech to bylo 20 tisíc korun. Konkrétní částky budou teprve radní kraje i města schvalovat.

Spustit audio

Související

  • Na severu Čech mrzne, na Silvestra se mírně oteplí

    Od nuly do pěti stupňů a v noci o něco méně na Silvestra v Čechách. Na Moravě dokonce až osm stupňů. To slibují meteorologové na poslední den v roce.

  • 31. prosinec: Silvestr

    Dnes je 31. prosince. Poslední den roku 2018, nevím, jak jste na tom vy, ale mě osobně to letos strašně rychle uteklo. Jako by nám ten rok nějak zkracovali, nebo co.