Horská osada Jizerka patří k nejchladnějším místům u nás. Místní rašeliniště je přírodní unikát

30. červenec 2024

Jedním z nejnavštěvovanějších cílů v Jizerských horách je půvabná horská obec Jizerka. Bývalá dřevařská, později sklářská osada, která se rozkládá pod vrcholem Bukovce mezi Kořenovem na Jablonecku a Bílým Potokem na Frýdlantsku na Malé Jizerské louce v nadmořské výšce 862 metrů. Jizerka je známá svými nízkými teplotami, oblastí tmavé oblohy, ale také unikátní přírodou. Například rašeliništěm, kde si za mlhy můžete připadat jako ve filmu Král Šumavy.

Jizerka je nejvýše položená obec Jizerských hor. Prvními doloženými obyvateli byli čihaři a dřevorubci a to už v polovině 16. století. Svůj největší rozkvět zažila osada v polovině 19. století, kdy tam sklářský velkopodnikatel Franz Anton Riedel založil sklářskou huť, která tu fungovala až do roku 1911.

Osadou protéká říčka Jizerka s krásnými meandry, která se nedaleko odtud, poblíž polských hranic, vlévá do Jizery. Přítokem Jizerky je nedlouhý Safírový potok, ve kterém se v minulosti nalézaly safíry. Dominantou Jizerky je čedičový vrch Bukovec, který se tyčí do výšky 1 005 metrů nad mořem. Jedná se o nejvýše položenou sopečnou vyvřelinu v Evropě.

Mezi zdejší přírodní unikáty patří rašeliniště říčky Jizerky, které je nejvýše položeným rašeliništěm v Jizerských horách. K dalším zajímavým místům patří Pytlácké kameny, vzdálené zhruba 3,5 kilometru od samotné osady. Kamenný vrchol je pojmenovaný po slavném jizerskohorském pytlákovi Hennrichovi, který se tu ukrýval. Nakonec byl zastřelen zdejším hajným v roce 1813. Připomíná to nejen křížek nedaleko vrcholu, ale i spisovatel Miloslav Nevrlý ve své Knize o Jizerských horách. Miloslav Nevrlý stál i za vznikem Muzea Jizerských hor v budově bývalé školy.

Dominantou Jizerky je čedičový vrch Bukovec, který se tyčí do výšky 1005 metrů

Panský dům a Pyramida

Muzeum je rozdělené do tří místností. Největší přibližuje život horalů. K vidění jsou například historické saně, na kterých se sváželo v zimě dřevo, keramika a další dobové předměty denní potřeby. Druhá část odkazuje na sklářskou minulost Jizerky i Jizerských hor, třetí seznamuje se zdejší faunou a florou. Muzeum je otevřené v sobotu a v neděli od 9 do 16 hodin.

Mezi zajímavé objekty Jizerky patří také bývalé sídlo sklářského magnáta Riedla, zvané Panský dům, které dnes slouží jako hotel. Dále pak bývalá sklárna a někdejší brusírna, v současné době známá jako oblíbená samoobslužná horská restaurace Pyramida. Zajímavostí je i Hnojový dům, který patřil známému horolezci, cestovateli a pábiteli Gustavu Ginzelovi. Po jeho smrti v roce 2008 vlastní dům jeho příbuzní a pro veřejnost není přístupný.

Budova Staré pily na Jizerce

Vlakem se na Jizerku dostanete z nádraží v Kořenově (9 km), autobusem z křižovatky v Příchovicích u hlavní silnice z Tanvaldu do Harrachova (11 km). Z opačné strany můžete na Jizerku vyrazit z Bílého Potoka, kam se dostanete vlakem, a až k restauraci Smědava a výchozímu bodu vás v letní i zimní sezóně vyveze cyklobus. Od Smědavy je to na Jizerku zhruba 6,5 kilometru.

Autem se na Jizerku dostanete z Tanvaldu nebo z Harrachova. Trasa je v obou případech zhruba 15 kilometrů. Do samotné osady mají ale vjezd povolený pouze hosté hotelů a penzionů. Ostatní musí auto nechat na parkovišti a do Jizerky se pokračovat pěšky.

Spustit audio