Hodně turistů, ale jen na skok. Tak popisují letošní léto majitelé penzionů a restaurací na Děčínsku

10. srpen 2020 14:08

Do Ústeckého kraje přijelo ve druhém čtvrtletí o čtyři pětiny méně turistů než loni. Data uveřejnil Český statistický úřad.

Jetřichovice podle tamního starosty Marka Kny připomínají o prázdninách mraveniště. „Oproti minulým rokům nám přibylo jednodenních návštěvníků – řádově tak o 30 až 40 procent. Novou záležitostí jsou také autokaravany, které obsazují hodně nejen kempy, ale i okolí – tím nás zlobí, protože to nesmějí,“ dodává Kny.

Provozovatelé ubytování jsou podle jetřichovického starosty v současnosti v záporných číslech. Majitelé hospod a restaurací si ale mnou ruce.

„Ti jednodenní hosté jdou na ten oběd, na tu svačinu, kávu nebo pivo. Tam tu korunu nechají,“ vysvětluje Kny.

Podobně letošní sezónu vnímá například i Radek Flachs, majitel hotelu Pošta v Děčíně: „Letos to nevypadá dobře, lidé jezdí málo. Restaurace a kuchyň, ty trochu začaly jet, ale odhaduji, že propad oproti loňsku je minimálně 50 až 60 procent.“

To, že turistů v Ústeckém kraji ubylo, potvrzují i data Českého statistického úřadu – podle těch navštívilo ve druhém čtvrtletí kraj něco málo přes 36 tisíc turistů. To je přibližně polovina lidí, než loni ve stejnou dobu.

Spustit audio

Související