Hodiny v Tisé už zase odbíjejí čas - díky anonymnímu dárci

30. listopad 2014

Na věži Základní školy v Tisé na Ústecku po pěti letech opět jdou hodiny. Jejich opravu zaplatil dárce, který chce zůstat v anonymitě.

„Je to mechanický čtvrťový stroj, takže bije čtvrt a tak dále,“ říká hodinář Ladislav Faigl. „Je z roku 1931. Stroj je zajímavý tím, že do něj už tehdy udělali mechanizované natahování. Já jsem ho po celkové renovaci vylepšil tím, že jsem do něj zamontoval časovou korekci, tudíž je stroj seřizován evropským signálem. Navíc se bude automaticky přeřizovat na letní a zimní čas.“

Stroj byl podle Faigla hodně rozbitý a hodinář uvádí, že s ním měl hodně práce. Byl zaolejovaný, měl vyběhané pastorky a některé části už měl zvlášť. Ciferníky byly v žalostném stavu, měly popraskané sklo.

„Cimbály nahoře, na kterých tlučou hodiny, byly zkorodované, byly v nich díry,“ dodává Faigl.

Stroj je teď v prosklené vitríně, trochu díky dvěma svým částem připomíná větrník.

0:00
/
0:00

„To jsou regulátory otáček na bicích strojích, je na čtvrťový a celé hodiny. Kdyby tu ty regulátory nebyly, tak by se ten stroj rychle točil a to bití by šlo rychle,“ vysvětluje ještě Faigl.

Oprava přišla na sto osmdesát čtyři tisíce

A proč se hodinář do opravy pustil? Oslovil ho sponzor, že by rád, aby v Tisé šly hodiny. Byl se na ně podívat, udělal rozpočet a sponzor s ním souhlasil. Následovaly hodiny a hodiny práce. Oprava přišla na 184 000 korun. Většina z toho byl materiál, komponenty. Například takzvané cimbály přišly na 40 000. Sponzor si přeje být v anonymitě.

Tiské hodiny jsou na škole místo na kostele, jak bývalo dříve obvyklé.

„Školní budova je jakousi dominantou obce, je na vršíčku. No a teď, když se ta věžička v noci rozsvítí a ozve se ten cinkot, tak se škola stala středobodem obce,“ říká ředitel školy Václav Zibner. A to i proto, že ciferníky jsou do čtyř stran.

autor: hau
Spustit audio