Hnutí ANO přišlo o své zastupitele v ústeckém obvodu Neštěmice

7. listopad 2018 09:59

V ústeckých Neštěmicích se tři zastupitelé zvolení za ANO 2011 rozhodli stát nezávislými a spolupracovat s hnutím Vaše Ústí, které v tomto obvodě získalo nejvíc mandátů. Nelíbí se jim způsob, jakým ANO skládá ve městě koalice.

Roman Fikar z hnutí vystoupil, Bohumila Moravcová a Jan Bernášek členy ANO nebyli. „Důvodem našeho odchodu je názorový nesoulad ve sjednávání budoucích koalic na obvodech města Ústí nad Labem. Ten je natolik zásadní, že nevidíme jiné řešení této svízelné situace,“ informoval Roman Fikar.

Všichni tři podepsali koaliční smlouvu s hnutími Vaše Ústí a PRO! Ústí. Dohromady mají 10 z 15 mandátů v obvodním zastupitelstvu. Starostkou by měla zůstat Yveta Tomková (Vaše Ústí), místostarostou by se měl stát Roman Fikar (nez.). Dalšími radními pak budou Gabriela Nosková (Vaše Ústí), Jan Tříska (Vaše Ústí) a Bohumila Moravcová (nez.).

Lídr ANO a pravděpodobný nový primátor Petr Nedvědický dal zastupitelům v obvodech zpočátku volnou ruku při skládání koalic. Situace se změnila poté, co se hnutí rozhodlo na magistrátní úrovni ukončit jednání s druhým PRO! Ústím. Vzniká tak koalice ANO, Ústecké fórum občanů, ODS a PRO Zdraví a Sport. Tento model pak vyjednavači prosazovali i na obvodech, přestože ANO 2011 získalo nejvíc mandátů pouze na Severní Terase.

Původně se v Neštěmicích i na Severní Terase podle předsedkyně hnutí Vaše Ústí Yvety Tomkové dojednávaly koalice jejího hnutí, ANO a PRO! Ústí.

„Když už jsme byli téměř všude dohodnuti, tak od toho bylo upuštěno. Ty koalice, které vypadaly ideálně, se rozbouraly a začaly se stavět nové,“ okomentoval Roman Fikar a doplnil: „Nerespektuje to vůli voličů. Nelze obcházet vítěze voleb, je to nízké, taková politická kultura by neměla patřit ani na nejnižší komunální úroveň.“

Narážel na situaci nejen v Neštěmicích, ale i na Střekově. Tam vítězné PRO! Ústí skončilo v opozici. ANO se tam spojilo s ODS, Ústeckým fórem občanů, PRO Zdraví a Sport a sdružením Za lepší Střekov.

Také v centrálním obvodu vzniká koalice bez vítězného PRO! Ústí. Většinu zastupitelů bude mít podle tamní lídryně ANO Hany Štrymplové koalice s UFO, ODS a PRO Zdraví a Sport.

K situaci v Neštěmicích Petr Nedvědický řekl: „Já si pana Fikara vážím, samozřejmě má právo na svůj názor. Na druhou stranu se domnívám, že pokud kandidoval za hnutí ANO a se všemi ostatními přijal, že vyjednávací tým se snaží vyjednávat pro magistrát a pro všechny další obvody, tak tohle se mu moc nepodařilo. Za sebe cítím, že ten mandát patří spíš straně než panu Fikarovi.“

Hnutí Vaše Ústí dlouhodobě odmítá spolupráci s Ústeckým fórem občanů. Jednání s ANO ukončilo po vývoji na Severní Terase.

Vítězné hnutí nabízelo Vašemu Ústí koalici právě s UFO. Tím padla i spolupráce s ANO v Neštěmicích. „Měli jsme ještě jinou variantu koalice. K původnímu půdorysu jsme se vrátili, když nám bylo oznámeno, že tři nominanti za ANO už v ANO nejsou,“ doplnila Tomková.

Ústecký lídr ANO 2011 Petr Nedvědický vidí situaci jinak: „Velmi oceňuji umění Yvety Tomkové, která Romana Fikara přemluvila k této akci.“

Jakékoli přemlouvání k vystoupení z ANO nebo „uplácení“ funkcí místostarosty oba aktéři odmítají.

„To je absolutní nesmysl. Já jsem nezasahovala o interních záležitostí jiného hnutí,“ řekla Yveta Tomková.

autor: hau
Spustit audio

Související