Hmyz - jídlo budoucnosti? Na Malé Skále se konal Velký hmyzí večer!

30. říjen 2014

Smažení červi se zeleninovým salátem, cvrčci na másle, kobylky s bazalkou a česnekem, tak na takové menu nejsme zrovna zvyklí. Hmyz přitom patří v mnoha zemích světa mezi vyhledávané delikatesy.

Velký hmyzí večer se konal na Malé Skále v Českém ráji. Hmyzí šéfkuchař Milan Václavík na něm asi šesti desítkám návštěvníků přednášky dal možnost zjistit, jak hmyz na talíři skutečně chutná.

„Nemějte strach z toho, jak hmyz chutná. Kdyby to bylo hnusné, nejedli by to lidé po celém světě,“ uklidňuje návštěvníky Milan Václavík.

Po chvilce se červi přesunuli z pánve na talíře ochutnávačů. Jaké byly jejich první dojmy? „Křupe to a je to příjemný. Kdybych to neviděla, tak nepoznám, že to jsou červi.“ „Je to výborný. Nesmí se na to koukat, ale je to dobrý.“

A proč bychom se měli zajímat o hmyz jako o potravu? „Říká se, že hmyz je potrava třetího tisíciletí. 100 gramů hmyzu vystačí dospělému člověku energeticky na celý den,“ upozorňuje Milan Václavík.

Chcete si zkusit připravit hmyzí specialitu sami doma? Pak pro vás máme pár důležitých doporučení. Poslouchejte…

Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.