Hledají se patrioti! V Litvínově chtějí nabídnout k adopci sedadla v kině

10. listopad 2016

Litvínovský kulturák je socialistická stavba. Dům plný sálů s trojúhelníkovým půdorysem je originální, ale už má své roky. V uplynulých letech proto prošel rekonstrukcí. Výměna oken a zateplení zlepšili provozní kvality kulturáku, kino ale na větší rekonstrukci zatím čeká.

Bez moderní promítací technologie a kvalitního zvuku by to dnes už nešlo, proto tyto vymoženosti má i kinosál v Citadele. O pohodlných sedačkách, jaké nabízejí nové multiplexy, si ale litvínovští mohou nechat zdát.

„Lidé si stěžují na nepohodlné sezení,“ konstatuje jednatel Citadely Miroslav Otcovský. „Sedačky jsou původní, ale už jsme je opravovali. Díky tomu nevržou a neruší,“ dodává.

Podaří se opravit kinosál? S pomocí nadšenců snad ano

Letos se kinu podařilo získat dotaci na opravu kinosálu od Státního fondu kinematografie. Jenže dostali statisíce a potřebovat budou miliony. „Počítáme i s výměnou podlahové krytiny,“ říká Otcovský. Když už, tak už.

Jenže zvelebení kina nepatří k městským prioritám. Získat tři miliony z rozpočtu by proto pro kino mohlo být obtížné. „Proto nás napadalo zkusit adopci. V zoologických to funguje, tak proč ne?“ dodává Otcovský.

Adopce sedačky by dávala možnost koupit si vlastní sedadlo nebo dokonce řadu. „Jasně, že by ta sedačka nebyla úplně vaše. Adoptivní rodiče by ale měli jisté výhody. Třeba zlevněné vstupné nebo možnost si svou sedačku předem zamluvit,“ vysvětluje Otcovský.

Kolik by taková sedačka stála, zatím litvínovští nespočítali. Uvažují ale i o možnosti spojit síly a třeba ve čtyřech adoptovat jednu sedačku.

Je to šance pro patrioty, kteří by chtěli své kino podpořit

Adoptovaná sedačka bude označena jménem svého rodiče. Tedy pokud celý nápad posvětí litvínovská radnice.

Po rekonstrukci nepatrně klesne kapacita kina. Nové sedačky totiž budou větší. „Nechceme taková ta veliká křesla jako z pilotní kabiny, ta by se sem nehodila, ale větší a pohodlnější nově sedačky budou. Tedy pokud budou,“ uzavírá procházku po kině Miroslav Otcovský.

Spustit audio