Historie punčoch

25. duben 2014

Punčochy rozhodně nejsou vynálezem dvacátého století, znali je už staří Egypťané. Ještě ve středověku je nosili hlavně muži, doménou žen se staly až na počátku dvacátého století. Dodnes jsou punčochy oblíbené jako praktická součást oblečení i jako módní doplněk.

„Historie punčoch začíná už ve starověku. Ve starověkém Řecku první punčochy byly v podstatě obal nohou, který se sešíval buď z látky nebo kůže a sloužil pouze jako ochrana nohy...“ vysvětluje Kateřina Suchá z teplického Regionálního muzea původ dnešních punčoch. Ty nejstarší, se objevily už ve starém Egyptě.

0:00
/
0:00

„Nejstarší punčochy, jak je známe dnes, to znamená pletené punčochy, byly nalezeny v egyptských hrobkách ze třetího až šestého století našeho letopočtu. Historie punčoch v Evropě ale začíná až přibližně ve dvanáctém století, kdy tuto módu zavedli muži...“ konstatuje Kateřina Suchá.

Pohodlnější a vzhlednější punčochy se začaly objevovat až na konci šestnáctého století. Byly hedvábné a velmi drahé. Ve stejné době byl ale vynalezen i pletací stroj:

„Tento stroj přežil celá staletí a dodnes se na něm pletou punčochy... Plete je naplocho, systémem jehel ubírá různě vlákna a tím tvaruje punčochu...“ popisuje odbornice na historii spodního prádla Kateřina Suchá.

Bezešvé punčochy se objevily až v devatenáctém století, kdy byly vynalezeny kruhové pletací stroje. Ty ale nebyly dokonalé, protože neuměly ubírat oka, takže punčochy měly válcovitý tvar a nedržely dobře na noze.

Opravdovým milníkem ve výrobě punčoch byl válečný rok 1940. Tehdy bylo v Americe vynalezeno umělé vlákno. Dostalo jméno nylon a proslavilo se nejvíce právě za druhé světové války.

Punčochy dodnes rozdělujeme podle jednotky s názvem DEN. Co znamená, vysvětluje Kateřina Suchá: „Určuje jak silné je to vlákno - čím vyšší číslo, tím silnější vlákno a teplejší, silnější a méně průhledný je punčocha.“

Máte-li doma nějaké staré spodní prádlo po babičce nebo prababičce a nevíte co s ním, dejte vědět Kateřině Suché do Regionálního muzea v Teplicích. Ráda by v budoucnu uspořádala velkou výstavu spodního prádla našich dědečků a prababiček. Prádlo můžete buď zapůjčit anebo darovat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio