Hasiči žádají, aby lidé přestali pálit zahradní a lesní odpad. Neměli by ani rozdělávat oheň v přírodě

8. duben 2020 10:25

Teplé počasí vylákalo do zahrad a zahrádek lidi, kteří začali po zimě uklízet. A taky pálit suché zbytky větví a někde možná i přes zákaz vypalovat stařinu. Jenže už teď je velké sucho – proto přibývá i velkých požárů.

Podle měření hydrometeorologů bylo letos sněhu výrazně méně než vloni. Například v polovině března byla sněhová pokrývka třikrát slabší než před rokem.

Navíc byly v březnu na území Ústeckého kraje celkově podprůměrné srážky. Za poslední týden nepršelo vůbec a krajina tak už vyschla natolik, že hasiči v posledních dnech vyjíždí až šestkrát víc než obvykle. Nejčastěji k požárům v přírodě.

Podle hasičů za zvýšeným počtem požárů stojí hlavně lidská neopatrnost a nedbalost. Zásahy si totiž ve většině případů vyžádalo nedovolené rozdělávání ohně, především pálení klestí a biologického odpadu nebo kouření.

Například 6. dubna vyjeli hasiči v celé republice skoro ke 300 požárů – přes 220 jich přitom bylo v přírodě.

Lesní porosty patří pro hasiče mezi ty nejsložitější. Jsou těžko přístupné a obtížně se tam dopravuje voda. U Hoštic na Děčínsku proto pomáhal požár lesa na ploše 300krát 300 metrů likvidovat kromě 9 jednotek i vrtulník s vakem na vodu.

Chcete rozdělávat oheň? Pak dodržujte tyto zásady

Pokud chcete bezpečně pálit zahradní či lesní odpad, měli byste si k tomu vybrat vhodné místo.

Podle hasičů by mělo být ohniště dostatečně vzdálené od jakýchkoliv budov a nejméně 50 metrů od lesa a 100 metrů od stohu.

Mělo by být bezpečně oddělené od okolního prostředí – obložené kameny, obsypané pískem nebo třeba ve vyhloubené jámě.

Oheň nemá zůstat ani chvíli bez dozoru (nejlépe plnoleté osoby). Je také dobré mít po ruce dostatek vody, písku nebo hlíny, kdyby se oheň vymknul kontrole.

V období extrémního sucha by pak lidé neměli rozdělávat oheň na volném prostranství vůbec, zvlášť pokud fouká vítr.

Vypalování trávy nebo porostů je navíc zakázané úplně – hrozí za něj pokuta až do výše 25 000 korun.

Spustit audio

Související