Harrachov bude zřejmě mít dvě nové národní kulturní památky

29. březen 2016

Národní památkový ústav v Liberci podal návrh na památkovou ochranu kaple sv. Alžběty a torzo sklářského mlýna v krkonošském Harrachově. Město tak zřejmě bude mít už sedm národních kulturních památek, které mohou přilákat do města více turistů. Kapli i mlýn si mohou prohlédnout už teď.

Majitel harrachovské sklárny František Novosad turistům ukazuje zbytky stoupy mlýna na drcení křemene a hlíny z 18. století. „Je to věc, která byla spojená s každodenním provozem té sklárny a tvoří nedílnou součást toho provozu,“ dodává památkář Ivo Habán.

Další památkou by měla být novogotická kaple svaté Alžběty stojící přímo u sklárny.

„Kaple se nachází v místě, kde byla v roce 1731 vystavěna dřevěná kaple, zasvěcená svaté Alžbětě, podle jména patronky manželky tehdejšího majitele sklárny, která se jmenovala Anna Elizabeth Müller. V polovině 80. let byla stržena a na jejím místě byl vystaven železný kříž s letopočtem 1788,“ popisuje Ivo Habán.

Jan Nepomuk, hrabě z Harrachu, pak na tomto místě nechal postavit kapli z krkonošské žuly. „Byla vystavěna v letech 1897-1901 kamenickým mistrem Karlem Pekárkem z tanvaldu,“ dodává Habán.

Cenný je zejména interiér, který je ukázkou umu českých sklářů. Kapli zdobí vitrážová okna. Nad portálem je znak rodu Harrachů tři paví pera. Má oltář s křížem z benátských zrcadel i původní křišťálový lustr.

Další detaily dodává Lenka Stehlíková z harrachovské radnice: „Nejvzácnějším je skleněný zvonek, jediný svého druhu v České republice. Váží asi 10 kilogramů a uvnitř se krývá dřevěné srdce obalené kůží, které zvon rozeznívá.“

Návrh na památkovou ochranu teď posuzuje ministerstvo kultury. Pokud se ze sklářského mlýna a kaple svaté Alžběty stanou památky, dostanou se jejich majitelé snáze k penězům na jejich údržbě a opravy.

Spustit audio