Handsfree

1. říjen 2012

Už jste někdy dostali pokutu za telefonování pří řízení? Tomu se dá jednoduše zabránit. Slouží k tomu tzv. handsfree zařízení, které umožňuje, že ruce máte obě volné a zároveň můžete telefonovat.

Nejčastěji se používá tak, že se do auta nainstaluje držák na telefon, napojený na audio systém. Mobilní telefon zasunete do plastového držáku a v případě volání se hovor přepne do reproduktorů autorádia. U automobilů vybavených palubním počítačem se dají ovládat pomocí tlačítek na volantu.

Jinou podobou handsfree jsou sluchátka s mikrofonem, která se jednoduše nasadí na ucho. Toto sluchátko komunikuje s mobilním telefonem. Handsfree typu plug-in je přenosné zařízení, které se zapojí do zásuvky auto zapalovače. Na rozdíl od pevné sady se nemusí nijak složitě instalovat. Netlačí za uchem a při příchozím hovoru se řidič nemusí rozptylovat hledáním konce drátku nebo vytahováním sluchátka. Stačí stisknout tlačítko.

Nejlepší poměr ceny a výkonu mají handsfree na sluneční clonu v autě. Díky svému umístění poskytují dobrou kvalitu hovoru i pohodlné ovládání. Dají se snadno vyjmout a vzít i mimo. Tohle zařízení je napájeno z akumulátoru a spotřeba je řízena detektorem pohybu. Pokud nejste fyzicky v autě, je v režimu spánku. Díky tomu je možné dosáhnout až dvouleté výdrže na jedno nabití.

Nejvyšší kvalitu poskytuje pevné vestavné handsfree. Jeho cena je vyšší, pokud má umět spojení s více telefony. Ale pozor! Zatím jsme mluvili jen o autě, handsfree ale využijí také motorkáři. Osobní, speciálně určené pro použití v motocyklové přilbě, se dá použít i samostatně. Je uloženo v pouzdře, které se zavěsí na krk a má běžné sluchátko. V přilbě pak funguje samostatně po vyjmutí z držáku. Headset je vhodný pro namontování na většinu motocyklových přileb. Handsfree fungují přes bluetooth nebo připojení kabelem.

Ale nakonec varování - pokud používáme při řízení handsfre, jsou naše reakce zpomaleny stejně, jako kdybychom měli 0,5 promile alkoholu v krvi. Takže – opatrně!

autoři: Milan Král , Roman Libal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.