Gratinované těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Toto oblíbené jídlo se bude dobře hodit na Zelený čtvrtek, kdy bychom něco zeleného měli sníst. Kdo chce, může maso vynechat, v tom případě pak přidá o něco více taveného sýru a smetany.

Ingredience
  • 400 g těstovin (široké nudle, krátké makarony, kolínka,…)
  • 200 g kuřecích prsíček
  • 1 PL přepuštěného másla nebo oleje
  • 1 cibule
  • 100 g čerstvého listového špenát (baby špenát)
  • 100 g měkkého smetanového taveného sýra
  • 100 – 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného eidamu
  • mletý pepř, sůl
  • máslo na vymazání zapékací misky

Těstoviny uvaříme dle návodu. Než se uvaří, připravíme si maso, které nakrájíme na nudličky. Na přepuštěném másle nebo oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Jakmile začíná zlátnout, přidáme nakrájené kuřecí maso a orestujeme.

Když je maso téměř měkké, přidáme opraný, okapaný a na menší kousky překrájený syrový špenát a opět krátce orestujeme.

Když špenát změkne, přidáme tavený sýr a smetanu, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.

Do hotového základu vmícháme uvařené, scezené těstoviny, dobře promícháme a směs rozestřeme do máslem vymazané zapékací misky.

Celý povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem a ve středně vyhřáté troubě prudce zapečeme. Pečeme asi 20 minut při cca 200 °C do zlatavého zabarvení.

Hotový pokrm necháme trochu prochladnout a pak ho rozdělíme na porce. Podáváme s čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko