Geocacheři loví pravidelně místo „kešek“ odpadky z koryt řek v Českém Śvýcarsku

8. září 2016

I v národním parku České Švýcarsko se čas od času musí pouklízet. Zaměstnancům parku hodně pomáhají hráči geocachingu ‒ namísto hledání tzv. „kešek“ čistí vodní toky.

Dobrovolnické akce geocacherů probíhají několikrát ročně a za jeden den se vysbírá několik pytlů s odpadem, ale výjimkou nejsou ani staré pneumatiky nebo 1000litrová plastová nádrž, kterou dobrovolníci museli na místě rozřezat na několik kusů, aby ji z parku mohli vůbec odnést.

„Poslední čistící akce, která proběhla na Křinici, byla zaměřena na takové hlubší partie v národním parku ‒ na sběrače odpadu tam čekalo příjemné překvapení, protože těch odpadků tam zas až tolik nebylo,“ komentuje poslední akci dobrovolníků mluvčí národního parku Tomáš Salov a pokračuje: „Naopak dřívější akce na Kamenici naopak brigádníky trochu zklamala, protože čekali, že odpadků bude méně, ale ukázalo se, že jich bylo stejně jako při předchozích akcích.“

Geocacheři čistí v NP České Śvýcarsko koryto Křinice

Práce dobrovolníků je zcela nezastupitelná. „Obávám se, že bez dobrovolníků by ta situace byla mnohem smutnější a obávám se, že by třeba i návštěvníci národního parku zaznamenali, že odpadu je hodně,“ myslí si Salov.

Odpadky do národního parku připlouvají po řekách

Specifikem Národního parku České Švýcarsko je to, že jde o park, ve kterém hlavní vodní toky nepramení, pouze jím protékají.

„V obcích dochází k určité produkci odpadu, které se potom vodní cestou dostávají až do národního parku. Není to tedy tak, že by sem nedisciplinovaní návštěvníci odpadky vozili, ale připlouvají k nám vodní cestou z měst,“ dodává Tomáš Salov.

Spustit audio