Garam masala - koření i lék

24. březen 2014

Máte také občas chuť vyzkoušet uvařit doma něco z cizokrajné kuchyně? Pak vám jistě přijde vhod povídání o koření garam masala.

„Garam masala obsahuje hlavně kurkumu – ta mu dává tu typickou žlutou barvu. Dále je v něm skořice, pepř a podobně jako u indického kari se i tady můžeme setkat s řadou variant, jednat jde o geografické odlišnosti a pak také o různé stupně pálivosti,“ vysvětluje Ilona Trefná z Podřipského muzea v Roudnici nad Labem.

Garam masala se používá převážně v indické kuchyni – jinak a v jiném složení se ale používá na hranicích s Čínou, na hranicích s Pákistánem a v samotné Indii. „Kurkuma je nejen koření, ale i léčivá bylina – likviduje bakterie, viry a společně s chilli slouží i jako ochrana před střevními parazity, což je v těchto horkých oblastech poměrně nezbytné,“ dodává Ilona Trefná.

Podřipské muzeum samozřejmě má i klasické muzejní expozice věnované minulosti zdejšího regionu a města.

Pořádají se tu i dočasné výstavy - teď například o století skautského střediska nebo o peněžních památkách z Roudnicka a nejenom děti se rády zastaví u pohyblivého dioramatu Mechanický Říp, který je vytvořený podle starých pohlednic tak, jak si před skoro sto lety představovali naši předci budoucnost.

Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.