František Josef Gerstner – technický génius, otec moderního technického školství, se narodil v Chomutově

6. září 2024

V Chomutově se v roce 1756 narodil zakladatel našeho moderního technického školství, matematik, astronom, pedagog, projektant, konstruktér a inovátor František Josef Gerstner.

Na pražské univerzitě vystudoval matematiku a astronomii. Živil se jako učitel, později pracoval ve vídeňské i pražské hvězdárně.

Odbornou veřejnost zaujal opravou zeměpisné délky řady evropských měst a sestrojením barometru ukazujícího změnu v specifické váze vzduchu až na jednu sto tisícinu.

Jeho nejslavnějším životním dílem je ale návrh první evropské koněspřežné železnice z Budějovic do Lince. Projekt byl na 10 let odložen, aby ho nakonec začal uskutečňovat Gerstnerův syn František Antonín. Dráha o délce 128 kilometrů byla dokončena v roce 1832.

František Josef Gerstner, který také sestrojil první parní stroj v Čechách, byl oslovován k řešení mnoha dalších složitých technických problémů na klíčových projektech a stavbách své doby. Bez jeho odborného dohledu by řada z nich nevznikla.

Byl také zakladatelem a prvním ředitelem pražské polytechniky – předchůdkyně Českého vysokého učení technického. Jeho třísvazková učebnice Handbuch der Mechanik, jejíž předplatitelem byl i císař František 1, sloužila celé 19. století jako základní učebnice strojního, stavebního a důlního strojírenství.

Technický génius František Josef Gerstner zemřel v roce 1832 v Mladějově.

autor: Milan Knotek
Spustit audio