František Fišer – teolog a překladatel, zakladatel legendárního Ranče 7D v Jiřetíně pod Jedlovou

4. září 2023

S Jiřetínem pod Jedlovou bude navždy silně spojeno jméno kněze, teologa a překladatele Františka Fišera, který zde založil legendární Ranč 7D. Dlouhé roky byl nepsaným, ale respektovaným vůdcem severočeského trampského hnutí.

Jeho ranč poskytoval od roku 1966 zázemí mladým čundrákům, kteří za komunistického režimu chtěli alespoň o víkendech volně dýchat. Kromě práce na ranči společně také zvelebovali zříceninu hradu Helfenburk u Úštěka, který se stal na dlouho trampským hradem.

Jako člen ekumenické komise pro překlad Bible překládal Fišer na svém ranči na Jedlové starozákonné žalmy, později zde rovněž prováděl tajnou pastorační činnost.

Mnoho jeho studií, především z období české náboženské reformace, vyšlo v různých sbornících. Velmi oceňovaná je také jeho Kniha Karlštejn o vzájemném vztahu tří karlštejnských kaplí.

František Fišer, jenž se v roce 1968 nechal u dominikánů v Rakousku tajně vysvětit na kněze, vystřídal řadu povolání. Byl lesním dělníkem, hospodským i nočním hlídačem. Pracoval také v litoměřickém státním archivu a lovosickém a děčínském muzeu.

Tajná policie ho roky sledovala. Vše vyvrcholilo v roce 1974 jeho zatčením. Za údajné maření dozoru státu nad církvemi byl odsouzen na 16 měsíců nepodmíněně. Amnestie z roku 1975 mu ale nakonec trest výrazně zkrátila.

František Fišer zemřel v roce 1983 na embolii ve varnsdorfské nemocnici. Bylo mu pouhých 57 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio